Kickstarter: 2 millió dollárnál jár az okostelefonos 3D-nyomtató

Kickstarter: 2 millió dollárnál jár az okostelefonos 3D-nyomtató

Kickstarter: 2 millió dollárnál jár az okostelefonos 3D-nyomtató

szórakozás

5 perc

Az utóbbi években a 3D-nyomtatás technológiája rohamosan terjed: a készülékek egyre olcsóbbak és kisebbek. Egy új fejlesztésnek köszönhetően már csak egy okostelefonra van szükség ahhoz, hogy valaki a saját modelljeit megtervezze.

Az OLO-val a felhasználó a kapcsolódó mobilalkalmazáson belül kiválaszthatja, hogy milyen formát szeretne kinyomtatni, majd a több színben is elérhető speciális gyantát bele kell öntenie a tartóedénybe. Ezután a két részből álló készüléket rá kell helyezi a telefonra, és gombnyomásra már kezdődik is a nyomtatás.

A kiválasztott forma néhány óra alatt elkészül a méretétől és sűrűségétől függően, a gyártó szerint 45 perc/centiméter sebességgel lehet átlagban számolni.

Az alkalmazáson belül már vannak előre elkészített sablonok, de egyéb 3D-s fájlok is betáplálhatóak. A felhasználó lefotózhatja vagy akár számítógépen megtervezheti a saját maga által létrehozni kívánt formát. Arra kell figyelni, hogy a fejlesztők által előírt kiterjesztésben töltse fel a modellt az OLO rendszerébe.

Ezeken kívül természetesen a közösségi háló lehetőségei is adottak: az ismerősök, barátok, családtagok számára üzenetként is el lehet küldeni a különféle formákat, melyeket csak akkor „nyithatnak ki”, ha kinyomtatják azokat.

A készülék egyszerre több alakzat nyomtatására képes, ráadásul többféle színben és anyagminőségben van erre lehetőség. Az eszköz jellemzői, hogy könnyű, kisméretű, vezeték nélküli és négy darab hagyományos AA ceruzaelemmel működik. A kapcsolódó alkalmazás egyaránt támogatja az Android, az iOS és a Windows alapú okostelefonokat.

Szórakozásra vagy munkához is használható: kinyomtatható akár az éppen hiányzó sakkbábu vagy kicsiben a kedvenc autó koncepciómodellje is.

Az OLO közösségi kampánya rendkívül sikeres a Kickstarteren. Néhány nappal a kampány zárása előtt már 2,2 millió dollár felett jár a forrásgyűjtés, ami a kitűzött 80 000 dollár több mint huszonhétszerese.