Lerántotta a leplet az XR2 platformról a Qualcomm

Kapcsolódó cikkek

Lerántotta a leplet az XR2 platformról a Qualcomm

Lerántotta a leplet az XR2 platformról a Qualcomm

szórakozás

1 perc

A fejlesztés az 5G-s kiterjesztett valóságot (AR) és virtuális valóságot (VR) megjelenítő eszközökhöz készült.

A vállalat a napsütötte Maui-ban (Hawaii-on) tartozott csúcstalálkozóján mutatta be az XR2-t, amelyet a világ első 5G-támogatott extended reality (XR) platformjaként definiáltak.

A korábbi XR1 platformot számos AR- és VR-készülékhez használják. Ez továbbra is a piacon marad, viszont célcsoportját a mainstream felhasználók alkotják. Az XR2 célja viszont a magasabb szintű funkciók bemutatása és a még „soha nem tapasztalt élmények” nyújtása.

Az extended reality magában foglalja a kiterjesztett valóságot és a virtuális valóságot. 

Az XR2 egyesíti a vállalat 5G-modemjét és a mesterséges intelligenciát. Így támogatva akár hét kamerát a HoloLens-stílusú vegyes valóság (mixed reality, MR) átadásában és a zökkenőmentes, egyedülálló VR élmények biztosításában. Ezzel akár 26 pontos kézmozdulatsor követése és pontos környezeti leképezése is lehetővé válik.

Az XR2 kompatibilis a különféle kijelzőkkel, és 3K x 3K-s felbontású paneleket is képes kezelni akár 90 FPS-es (képkocka per másodperc) sebességgel. Továbbá már 360 fokos 8K videók lejátszását is támogatja, akár 60 FPS-es sebességgel is. Az alacsony késleltetés a vállalat állítása szerint az egyedi szilíciumhasználatnak köszönhető.

Hugo Swart, a cég alelnöke és XR-ért felelős vezetője szerint a 2019-es év egyfajta áttörést jelentett az AR/VR területén. Egyre inkább jellemző, hogy a technológiát már nemcsak a felhasználók veszik igénybe a játékélmények fokozásához, hanem a vállalkozások is egyre többször élnek vele.

Hiren Bhinde, a Qualcomm termékmenedzsment igazgatója pedig hozzátette, az újdonság az 5G az XR szempontjából is kulcsfontosságú lehet. „Mivel ez a világ első 5G-s platformja, izgatottan várjuk, hogy a különféle tartalomfejlesztők, valamint a nagy felbontású videókat közvetítő videostreaming szolgáltatók hogyan lesznek képesek nagy sávszélességű tartalmat biztosítani az XR2-s készülékek esetében” – tette hozzá.

Forrás: