Karmesternek állnak a robotok

Kapcsolódó cikkek

Karmesternek állnak a robotok

Karmesternek állnak a robotok

szórakozás

1 perc

Különleges fellépésre készül egy toszkánai zenekar. Szeptemberben ugyanis egy humanoid robot debütál náluk karmesterként. Fellépésükön Andrea Bocelli tenor közreműködésével Verdi műveit játsszák majd.

A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak és kifejezőek – mondta Andrea Colombini, a pisai Verdi Színház igazgatója.

Közeleg a robotok aranykora

A svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli.

A világhírű tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile című áriát énekli majd YuMi vezényletével, de lesznek még más darabok is, amelyekben a robot is fontos szerepet kap. 

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a szerkezet szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz – számolt be róla a Papageno.hu zenei portál.

Andrea Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hozzátette, hogy az olyan robotok, mint YuMi azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról. „A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad” – tette hozzá a Verdi Színház igazgatója.