Tokióban már robot készíti a kávét

Kapcsolódó cikkek

Tokióban már robot készíti a kávét

Tokióban már robot készíti a kávét

kereskedelem

5 perc

A Sawyer nevű robot február elején debütált a japán fővárosban.

A gép a Tokió belvárosi üzleti- és bevásárlónegyedében található Henna Cafe-ban mutatkozott be, az üzlet nevének jelentése japánul „furcsa kávézó”. Az egykarú robot először beszkenneli az automatából vásárolt jegyet, majd köszönti az aktuális vendéget.

Képernyőjén egy rajzfilmfigurára emlékeztető szempár látható. Az aktuális vendégnek géphangon teszi fel a kérdést, hogy kér-e egy finom kávét, és egyúttal arról is tájékoztatja, hogy „ő” jobbat tud készíteni, mint a környékbeli baristák.

A robot a teljes műveletet elvégzi, azaz megőrli a kávészemeket, ezzel feltölti a szűrőt, amibe papírfilteren keresztül forró vizet önt, így egyszerre öt adag kávét is el tud készíteni. Egy csésze kávé elkészítése néhány percet vesz igénybe.

Sawyer egyébként képes kezelni egy másik automatát is, amellyel hatféle forró ital készíthető. A gép nagy népszerűségnek örvend, a kávézóba betérő vendégek természetesen gyakran le is fotózzák a robotot munka közben.

A kávézó üzemeltetője, a H.I.S. utazási iroda szerint a robotok növelhetik a termelékenységet, és különlegességnek is számítanak. Masataka Tamaki, a cég vezérigazgatója szerint az előbbi alapvető fontosságú, hiszen így csak egy személynek kell felügyelnie a gépet, míg egy hagyományos kávézóban több emberre is szükség lehet.

Ráadásul az innovatív megoldással jobb minőségű kávét lehet elkészíteni elfogadható áron, a sztenderd kávéautomatáktól pedig az különbözteti meg a cég újítását, hogy Sawyer egyben szórakoztatja is a vendégeket.

Forrás: ABC News