Robotok a raktárban

Kapcsolódó cikkek

Robotok a raktárban

Robotok a raktárban

logisztika

1 perc

A robotikával – és azon belül az együttműködő robotokkal – foglalkozó Magazino nemrég 24,8 millió dollárt gyűjtött össze a Toru és Soto berendezések továbbfejlesztésére.

A speciális gépeket kifejezetten az online kereskedelemben és raktározásban gyakori, ismétlődő munkákra fejlesztették, ilyen például a kisebb dobozok átmozgatása, rendszerezése.

Bár a robotok lényegesen nagyobbak, mint az ember, de a kialakításuk révén biztonságosan képesek mozogni ugyanazokban a terekben, mint a munkavállalók. Így tehát a szokásos polcok és sorok között végzik el a fárasztó és monoton raktári feladatokat.

A Soto elnevezésű robot a viszonylag nehezebb, míg a Toru (a képen) a könnyebb, cipősdoboz méretű dolgokat mozgatja. Előbbi akár 9 kilós és 60 cm átmérőjű tárgyakkal is megbirkózik.

A gépek a megfelelő dobozokat belső „raktárukba” pakolják, majd a kijelölt helyre szállítva elhelyezik azokat. Mindezt nem a korábbi, vezetékekkel irányított, a dolgozók munkáját zavaró módon teszik, hanem a valós idejű 3D képek, illetve érzékelő segítségével önvezető üzemmódban képesek erre. A német cég a működtetést vezérlő rendszert ACROS-nak (Advanced Cooperative Robotic Operating System) nevezte el.

A Magazino 2014-ben indult, és két év múlva már olyan ügyfelei voltak, mint például a Fiege, amely raktárai egy részében már ezeket a robotikai fejlesztéseket használja. A logisztikai cég nemrég újabb 30 „alkalmazottat” rendelt, és rajtuk kívül további nagyvállalatok is beszálltak a finanszírozásba.

Forrás: TechCrunch