Guruló robot segít a zenetanulásban

Guruló robot segít a zenetanulásban

Guruló robot segít a zenetanulásban

szórakozás

3 perc

A Wigl segítségével a gyerekek játékosan tanulhatnak énekelni vagy zenélni, de tágabb értelemben a programozás alapjaival is megismerkedhetnek.

A feltaláló, Vivek Mano szerint a táncoló robot jó játék és egyben tanulás lehet már a legkisebbeknek is. Az elég unalmas lenne a kisiskolások számára, ha hosszú és bonyolult sorok begépelésével tanulnák a programozást, a robot segítségével viszont kipróbálhatják, milyen az, ha egy gépet saját maguk vezérelnek.

A Wigl érzékeli a hangokat, legyen az hangszer, egyszerűen az énekhang vagy akár felvételről lejátszott zene. A hallottak hatására pedig különböző mozdulatokat tesz: adott hangra előre- vagy hátragurul, illetve körbefordul. Így nemcsak játékká válik a zene, ahogy a gyerekek az eszközt a megszabott útvonalon végigviszik, hanem maga a robot is átalakítja a hangokat egy bonyolult mozgássorrá.

A „programozó” üzemmód lehetővé teszi, hogy a Wigl végighallgassa a parancsokat, és csak akkor mozduljon meg, amikor megkapja külön a végrehajtó utasítást, így mutatja meg a gyerekek számára a programozás és a vezérlés alaplépéseit.

A robot abban is segít, hogy összekapcsolja a jobb agyféltekés kreatív és a bal agyféltekés logikai gondolkodást. Továbbá a hangszeres irányítás ráveszi a gyerekeket, hogy elszakadjanak a monitoroktól, amelyek előtt manapság egyre több idejüket töltik. Bár a másik oldalon, a szülők mondhatják, hogy a Wigl is erősíti a „kütyümániát”.

A gépet Vivek Mano még 2013-ban kezdte el fejleszteni, mostanra viszont már a termék az előrendelhető fázisba került.