Homokba rajzol képeket a Disney új robotja

Homokba rajzol képeket a Disney új robotja

Homokba rajzol képeket a Disney új robotja

szórakozás

3 perc

A Disney teknős formájú robotokat tervezett, amelyek egy különleges borona segítségével rajzolnak bonyolult alakzatokat a homokba.

A Disney már eddig is számos izgalmas kalandozást tett a robotika világába, a vidámparkokban található mozgásra és beszédre is alkalmas Abraham Lincoln hasonmásoktól kezdve a Wall-E című animációs filmben látható drónokig. Az amerikai filmstúdió ezúttal egy újabb elektromechanikai fejlesztéssel próbálja elbűvölni a nagyközönséget, az intelligens újítást BeachBot névre keresztelték. A robotot a Némó nyomában című mesében szereplő teknősök alakja ihlette, a mechanikus állat képes bonyolult képeket rajzolni a homokba.

Állatmentés okosan: teknősöket figyelnek az okosérzékelők >>A mindössze fél méter hosszúságú és 38 centiméteres magasságú BeachBot akár több négyzetméternyi területet is kitölt az ábráival, az Oroszlánkirály vagy a kis hableány megmintázása alig 10 percet vesz igénybe.

A robot alsó részébe szerelt borona fogait összesen hét különféle szervomotor vezérli, ezekkel képes az okosteknős 5 vagy akár 40 centiméter szélességű ábrákat is varázsolni a homokba. A hatalmasra felfújt kerekek lehetővé teszik, hogy a BeachBot a durva szemcséjű talajon is könnyen közlekedjen, anélkül, hogy külön nyomokat hagyva elrontaná a műalkotást.

A robotnak azért megvannak a saját korlátai. A rajzolás megkezdése előtt ugyanis valakinek fényvisszaverő jelzőket kell elhelyeznie a homokon, hogy így határolja be azt a területet, amelyen a teknősök alkothatnak. A rendkívül finom motorok ráadásul elég rosszul bírják a homok és a sós hullámfürdő párosítását, és bár a tervezők próbálták egy speciális, gumírozott szigeteléssel elejét venni az elemek rombolásának, a robotok karbantartása így is fáradságos munkát jelent.

Az intelligens újítás Paul Beardsley, a Disney zürichi kutatórészlege vezető tudósának laboratóriumában látott napvilágot. A szakértő hangsúlyozta, hogy a filmstúdiónak alapvető szerepe volt két szórakoztatási forma fejlesztésében – az egész estés animációs mesefilmekre, illetve a vidámparkokra utalva. „Azt senki sem tudja megjósolni, hogy a jövőben milyen szórakoztatóipari trendek bújnak még elő a kalapból. De az biztos, hogy a társadalom még épp csak egy robotikus forradalom küszöbén áll, az én munkám pedig az, hogy újfajta és szórakoztató robotokat tervezzek” – tette hozzá Paul Beardsley.

Arról eddig még semmilyen információ sem látott napvilágot, hogy a homokos tengerpartokat átfésülő robotok mikor debütálnak a nagyközönség előtt. Annyi viszont már most is valószínűnek látszik, hogy a vidámparkok kidekorálása után a mechanikus teknősök a Hawaii-on lévő, és szintén a filmstúdióhoz tartozó Aulani üdülőkomplexum és fürdő strandjait veszik majd célba.

Azokra is gondolnak, akik inkább a Jégvarázst részesítik előnyben a Némó nyomában című meséhez képest. „Jelenleg olyan modulokat tervezünk a BeachBot számára, amelyek lehetővé tennék azt, hogy a gépek ne csak homokos terepen tudjanak közlekedni, hanem más, speciális talajviszonyok se okozzanak nekik nehézséget. Az egyik lehetőség, hogy a teknősöket hófödte tájakon is tesztelik, ami különösen jó hír lehet a svájci síelők számára” – mondta Paul Beardsley, a fejlesztéseket irányító szakértő.

Forrás: Wired.com