A legórobot valóságos kis élősködő

A legórobot valóságos kis élősködő

A legórobot valóságos kis élősködő

még több IoT

4 perc

A robot különlegessége, hogy a fonalférgekéhez hasonló viselkedésre lett beprogramozva. A fejlesztés fontos állomás lehet a mesterséges intelligencia kialakításához vezető úton.

Az Open Worm Project programozók és tudósok csoportja, akik régóta dolgoznak egy nyílt forráskódú virtuális fonalféreg létrehozásán. Fontos eredményük, hogy a csapat már tavaly egy olyan robotot tudott irányítani, amelynek szoftvere képes lemásolni a Caenorhabditis elegans (C. elegans) viselkedését.

Mindehhez a fonalféreg összes (szám szerint 302) neuronját kellett digitálisan újraalkotni – ilyen szoftver kifejlesztésén már évek óta dolgoznak. A szoftver szinkronizálása után a robot a féreghez hasonló mozgást produkált.

Az orrot helyettesítő szonárérzékelő stimulálásával például megállt a gép, az állat idegsejtjeit helyettesítő elülső és a hátsó szenzoroknak köszönhetően pedig képes volt előre- és hátrafelé mozogni. A munkafolyamat során ez volt az első alkalom, hogy a technológia önállóan képes volt irányítani egy gépet.

Stephen Larson, a projekt koordinátora a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy 20-30%-os készültségi fokon állnak, és még a szakértői értékelés is hátravan. A végső cél egy olyan robot létrehozása, amelynek felépítése megfelel a fonalféreg testfelépítésének (habár a valódi élősködőnek kerekei nincsenek). A szoftver maga idén júniustól lesz elérhető, az illetékesek bíznak benne, hogy minél több szakemberrel tudnak majd együttműködni.

Forrás: CNN / Popsci.com