Autópályán száguldozhatnak a robotkocsik

Autópályán száguldozhatnak a robotkocsik

Autópályán száguldozhatnak a robotkocsik

autó

2 perc

Németországban hamarosan az A9-es autópálya válhat az önállóan közlekedő járművek tesztterepévé.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy az A9-es egyik szakaszát a legkorszerűbb szenzor-, mérési és kommunikációs technológiákkal szerelik fel. Az autópálya Berlint és Münchent köti össze Lipcsén, Hofon és Nürnbergen keresztül – írja az Sg.hu.

Alexander Dobrindt közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter akkor közölte, hogy digitális tesztkörnyezetnek szeretnék használni az autópályát, és a német állam támogatja az ezzel kapcsolatos kutatásokat.

A tárcavezető most megerősítette a projekt életre hívását, és hozzátette, hogy az első részprogramok már az idén elindulnak. A kijelölt területeket olyan megoldásokkal szerelik fel, amelyek biztosítják az úttest és a gépkocsik, illetve az egyes járművek közötti kommunikációt.

„A kiválasztott szakaszokon közlekedhetnek majd a különböző kiegészítő rendszerekkel felszerelt, később pedig a teljesen automatizált gépkocsik. A német autóipar célja, hogy a digitális autók tekintetében is a világ élvonalába tartozzon, és ne függjön külföldi cégektől. A német gyártók nem támaszkodnak majd a Google rendszereire" – összegezte Alexander Dobrindt.

Az „okosvilágban” a connected car elnevezés is egyre inkább kulcsfogalommá válik. Az autógyártók sorra jönne ki az intelligens megoldásokkal, sőt akár teljes modelleket is bemutatnak. Ha még nem látta, akkor csodálja meg a Mercedes futurisztikus szuperautóját, de a CES 2015 kapcsán beszámoltunk a BMW fejlesztéseiről vagy a Ford távvezetéssel kísérletező programjára is érdemes odafigyelni.