Jól hasítanak a régió technológiai cégei

Kapcsolódó cikkek

Jól hasítanak a régió technológiai cégei

Jól hasítanak a régió technológiai cégei

pénzügy

2 perc

Két magyar vállalkozás is szerepel a Deloitte Technology Fast 50 listán.

Minden korábbinál nagyobb növekedést értek el a Deloitte Central Europe listáján szereplő cégek, az előző négy évben átlagosan 1290 százalékkal bővült az árbevételük.

Az immár 19. alkalommal meghirdetett verseny győztese a cseh Prusa Research lett, a 3D-s nyomtatással foglalkozó vállalkozás 17118 százalékos forgalombővülést ért el. A tavalyi rangsor élén végző, online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető, szintén cseh Kiwi.com 14377 százalékos fejlődést tudott felmutatni, amellyel a második helyet érték el. A harmadik helyezett a horvát Q Software lett 3894 százalékos árbevétel-növekedéssel.

„Az idén sorban harmadszor döntöttek rekordot a régió technológiai vállalatai az átlagos növekedésük alapján, ami azt mutatja, hogy folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben. Eltérően az előző évektől, amikor az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be, idén az élmezőnyben két olyan társaság is található, amelyek már tavaly is ott voltak az elit rangsorban” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte Technology Fast 50 hazai programvezetője.  

Magyarországot idén két cég képviseli a rangsorban

A Supercharge Kft. 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg a régiós listán. A 2010-ben alapított alkalmazásfejlesztő cég Budapest mellett már Londonban is rendelkezik irodával.

A másik hazai vállalkozás, a 2011-ben alapított SmartFront elsősorban kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat. A társaság 2014 és 2017 között 288 százalékkal tudta növelni árbevételét, ezzel a 45. lett az idei Fast 50 listán.

A Deloitte Magyarország leginnovatívabb technológiai fejlesztés különdíját az Ultinous kapta. A mesterséges intelligenciára alapozott videoanalitikai technológiát fejlesztő cég tavaly jött létre, és már a globális piacon terjeszkedik. A deep learning alapú arcfelismerő algoritmusukkal elsősorban kereskedelmi, biztonsági és webes alkalmazásokat támogatnak.

Intelligens utcabútorokkal is be lehet kerülni a versenybe

A Fast 50 rangsorban való szerepléshez még túl fiatal cégek számára kiírt Rising Star kategóriában az okosutcabútorokat fejlesztő horvát Include tudta felmutatni a leggyorsabb fejlődést. A nagyméretű, de jelentős növekedést elérő társaságokat értékelő Big5 kategóriában a cseh ZOOT online ruházati üzlet nyert.

A leginnovatívabb technológiai fejlesztés díját idén harmadik alkalommal választotta meg a független zsűri, a győztes a litván Brolis Semiconductor lett. A cég vérminták elemzésére használható kompakt lézeres berendezést fejlesztett ki. Ebben az évben a kiemelkedő társadalmi-és szociális hatású innováció új kategóriaként jelent meg a versenyben, a győztes pedig a napelemek új generációját fejlesztő lengyel Saule Technologies lett.