Ipar 4.0: ideje iparkodniuk a cégeknek

Ipar 4.0: ideje iparkodniuk a cégeknek

Ipar 4.0: ideje iparkodniuk a cégeknek

gyártás

3 perc

Komoly gondot okozhat az átállás során a megfelelő munkaerő hiánya.

A vállalatoknak meghatározó szerepük lesz abban, hogy a negyedik ipari forradalom hogyan formálja át a társadalmat. A felső vezetők közül ugyanakkor kevesen vannak meggyőződve arról, hogy saját cégük teljesen felkészült arra, hogy éljen az Ipar 4.0 kínálta lehetőségekkel – összegzi a Deloitte Insights kutatása.

A negyedik ipari forradalom korszakát éljük, ami alapjaiban formálja át a gazdaságot, a munkahelyeket és a társadalmat. Az Ipar 4.0 számos fizikai és digitális technológia, a fejlett elemzőrendszerek, a mesterséges intelligencia (AI), a kognitív technológiák és a dolgok internete (IoT) kombinálásával lehetőséget kínál arra, hogy valóban digitális vállalkozások jöhessenek létre.

Ezáltal a társaságok a jelenleginél jóval több és pontosabb információ birtokában hozhatnak döntéseket. Azonban kérdéses, hogy mennyire készültek fel az új korszakra a cégek, illetve hogyan látják a helyüket és szerepüket az új ipari forradalomban és a társadalom átformálásában.

A kutatásban részt vevők többsége (87 százaléka) úgy látja, hogy az Ipar 4.0 nagyobb egyenlőséget és stabilitást hoz majd a gazdaságban.

Bár a pozitív hatások egyértelműek, az azonban már kérdéses, hogy mennyire tudnak élni ezekkel a lehetőségekkel a cégek. Például csupán a megkérdezettek 14 százaléka jelezte, hogy szerintük a vállalatuk felkészült az új ipari forradalom kínálta lehetőségek kihasználására.

Bár a többség elégedett az oktatással, ennek ellenére a válaszadók mindössze negyede szerint rendelkeznek azzal a munkaerővel és tudással, ami szükséges az érvényesüléshez az új ipari forradalomban.

Az is látszik ugyanakkor, hogy a vállalkozások elszántak abban, hogy fejlesszenek ezen a fronton. A válaszadók 84 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a vállalatuknál mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelő munkaerő álljon rendelkezésre az Ipar 4.0 kihívásainak kezeléséhez.

„Napjainkban komoly vita folyik arról, hogy vajon a fejlett technológiák, a robotok mennyi munkahelyet vesznek el az emberektől, és mihez kezdhetnek azok, akik elveszítik állásaikat. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a fejlődés új lehetőségeket is hoz. Erre jó példa az Egyesült Királyság, ahol 2001 és 2015 között 800 ezer munkahely szűnt meg a technológiai fejlődés miatt, ugyanakkor ennek köszönhetően 3,5 millió új állás jött létre” – mondta Mérth Balázs, a Deloitte tanácsadási üzletágának vezető partnere.

Karnyújtásnyira vannak az okosgyárak

Az automatizáció folyamatosan nyer teret a termelő cégeknél, azonban az Ipar 4.0-nak köszönhetően most már adottak a feltételek ahhoz, hogy egy újabb nagy ugrásnak legyünk tanúi a gyártásban, és létrejöhessenek az okosgyárak. Ezeket az üzemeket a teljes körű hálózati kapcsolódás és a rugalmas rendszerek jellemzik majd, amelyek az ellátási lánc többi eleméből áramló adatot hasznosítva válnak egyre okosabbá. Sőt, képesek lesznek folyamatosan alkalmazkodni a változó igényekhez és körülményekhez, ezáltal is optimális működést biztosítva.

„Az okosgyárak hatékonyabbak és agilisabb működéssel bírnak, mivel a folyamatok átláthatóbbak, kevesebb a termeléskiesésük, és jóval nagyobb az alkalmazkodóképességük. Ugyan Magyarországon a legtöbb vállalat még nem lépett ilyen téren a megvalósítás fázisába, de már egyre több cég vizsgálja a kérdéskört. Tapasztalataink alapján első lépésként azon lehetőségek beazonosításában kérnek segítséget, amelyek már rövid távon is üzleti megoldást és/vagy fejlődést jelentenek számukra” – összegezte Major Dóra, a gyártó vállalatoknak nyújtott üzleti tanácsadásért felelős menedzser.

A Deloitte Insights 19 országban 1600 felsővezető bevonásával készült. A felmérés négy területre – társadalom, stratégia, képességek, technológia – fókuszálva mérte fel az üzleti döntéshozók véleményét.