Nagyot mehet idén is az IoT-piac

Kapcsolódó cikkek

Nagyot mehet idén is az IoT-piac

Nagyot mehet idén is az IoT-piac

még több IoT

2 perc

A Fortune Business Insights előrejelzése alapján az átlagos éves növekedési ütem (CAGR) 25,4%-os lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kapcsolódó piac nagysága a 2021-es 380 milliárd dollárról 1,8 billió dollárra bővülhet majd 2028-ra.

5G-fejlesztések

Hatalmas fejlődést hozhatnak a dolgok internete területén a következő generációs mobilhálózati fejlesztések. Az 5G révén ugyanis olyan szolgáltatások is nyújthatók, amelyek korábban túl költségesek vagy nehezen működtethetők lettek volna. Nem beszélve a sokkal gyorsabb adatátviteli sebességről vagy a rendkívül alacsony késleltetésről, amelyek garantálják a többi között az ipari IoT-eszközök hatékonyabb kapcsolódódását és kommunikációját, valamint az energiahatékonyság növekedését. Ugyanakkor az 5G és az IoT szinergiája a kiberbiztonság újragondolásának új korszakát is megnyithatja.

Dobozos vállalati megoldások

Számos cég van, amelyik még nem mer belevágni az IoT-megoldások alkalmazásába. Andrew De La Torre, az Oracle Communications technológiai csoportjának alelnöke szerint azonban a felhasználóbarát funkciókat és integrált elemzéseket kínáló módszerek az IoT elterjedésének hajtóerejeként szolgálnak majd. Az igény tehát megvan az intelligens üzleti megoldásokra, csak némi segítség szükséges ezek integrációjához.

Kiberbiztonság

Az okoseszközök számának dinamikus növekedése egyben új biztonsági rések megjelenését is eredményezi. Mindez azért is lehetséges, mert ha a kiberbűnözők feltörnek egy olyan készüléket, amely más eszközökkel kommunikál, akkor az utóbbiak is ugyanolyan sebezhetővé válhatnak.

A Trend Micro és a GSMA Intelligence jelentése szerint az okosfejlesztéseket használó cégek 15%-a nem frissítette a biztonsági protokolljait. Ennek oka vélhetően a kapcsolódó technológiák gyors növekedésében és elterjedésében keresendő. Ráadásul a biztonságra vonatkozóan egyelőre jellemzően kevés szabvány létezik, így sok esetben a céges döntéshozókra van bízva, hogy mit is tesznek a megfelelő védelem biztosítása érdekében.

Viselhető technológia

A különféle viselhető kiegészítők – például okosórák vagy aktivitásmérők – egyre inkább előtérbe kerülnek. Mindez nemcsak a tudatos életmóddal foglalkozó társaságok számára lehet előnyös, hanem az egészségügy is profitálhat belőle. Legyen szó a szívroham megelőzésére és monitorozására szolgáló eszközökről, a stroke-on átesett betegek utógondozásáról vagy például az asztmás páciensek nyomon követéséről.

Egészségügy

A koronavírus-világjárvány és következményei miatt a digitalizáció és a dolgok internete terén az egészségügyben is jelentős elmozdulás történt. Az IoT- és a mesterséges intelligencia alapú megoldások segítik például a betegigények, a vérminták és a genetikai információk gyorsabb elemzését, de a diagnózisok összeállításában és a gyógyszerkutatásban is előrelépést hozhatnak.

Továbbá a már említett viselhető kiegészítők is nagyban hozzájárulnak a helyi vagy távoli betegmonitorozáshoz és a terápiák sikerességéhez. Az IoT-megoldások terjedésével és a piaci versenyhelyzet fokozódásával várhatóan az árak is csökkenni fognak.

Forrás: