Kényelmessé teheti az életünket az okosotthon

Kapcsolódó cikkek

Kényelmessé teheti az életünket az okosotthon

Kényelmessé teheti az életünket az okosotthon

még több IoT

2 perc

Kevesebb stressz, nyugodtabb mindennapok – ezt ígérik az otthonautomatizálás jegyében történő fejlesztések.

Időben felkelni, felkészülni a napra, egy lépéssel a reggeli káosz előtt járni – mindez manapság sokaknak kihívást jelenthet. A munkahelyre beérve hajlamosak lehetünk azon pánikolni, hogy biztosan kikapcsoltuk-e a kávéfőzőt, vagy hogy tényleg kiélesítettük-e a riasztót.

Az intelligens otthon egyik fontos előnye, hogy nem kell ilyesmin aggódnunk, mivel egy okostelefon vagy tablet segítségével minden készüléket azonnal ellenőrizhetünk távolról is. Az okosotthoni berendezések kulcsa a világhálóra csatlakoztatott mivoltukban rejlik. Ennek köszönhetően bármikor képesek kommunikálni egymással vagy az éppen távollévő lakókkal.

Ma már gyakorlatilag bármilyen villamos energiával működő eszköz csatlakoztatható az otthoni internethálózathoz. A dél-karolinai Greenville körzetében pedig ki is használják mindezt.

Bill Labus, a Greer városában található Smart Home Electric tulajdonosa elmondta, a legnépszerűbb otthonautomatizálási termékek közé tartoznak például a megfizethető árú biztonsági kamerák vagy a világításvezérléshez kapcsolódó termékek.

„Előbbiek nyugalmat és védelmet nyújtanak. Az intelligens világítás pedig biztonságot, kényelmet és energiamegtakarítást jelent a lakóknak. Mozgássérültek számára pedig a hangvezérelt virtuális asszisztensek, az online vezérlés és a biztonsági funkciók is igazán sokat segíthetnek” – tette hozzá. Az ilyen eszközök számos célra használhatók a gyerekek távoli felügyeletétől kezdve a víz- és füstszivárgás vagy a hőmérséklet-változások észleléséig.

Az okos IoT-készülékek többsége internetkapcsolatot igényel a kapcsolódó alkalmazás használatához és a hangvezérléshez, de szükség esetén manuálisan is vezérelhetők. Így ezek használatához – ahogyan azt Labus is hangsúlyozza – a legfontosabb elem egy stabil otthoni Wi-Fi hálózat, amely több hozzáférési ponttal rendelkezik.

A Greenville-ben található Drakes Penwell Design Group a Josh mesterséges intelligencia technológiáját, vagyis a Josh AI virtuális asszisztenst is igénybe veszi. A luxus szektorba szánt fejlesztés két fő feladata a természetes beszéd felismerése és az okosotthon-integráció.

Probléma esetén a szakember szerint inkább az otthoni hálózattal, mint az okoseszközökkel szokott baj lenni. Ez természetesen nem zárja ki a készülékek meghibásodását, hiszen karbantartást ezek is igényelhetnek, sőt a kiberbiztonságról sem szabad megfeledkezni.

Gondot okozhatnak továbbá az elektronikai problémák vagy áramszünetek is. Habár ezek sokszor ország- vagy településfüggők, de időnként bárhol előfordulhatnak.