Jól járhat az intelligens cipővel

Jól járhat az intelligens cipővel

Jól járhat az intelligens cipővel

még több IoT

1 perc

Okoscipőt fejlesztett az indiai Ducere Technologies. A Lechal márkanevű termékbe rezgőmotort építettek, amely finom vibrációkkal ad értesítéseket a viselőjének.

Eredetileg orvosi segédeszköznek szánták a vakok és látássérültek megsegítésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatása szerint jelenleg ugyanis mintegy 285 millió látássérült ember van a világon, és a legtöbb közülük Indiában. Ahogy azonban már korábban sokszor előfordult, a technológiát a civil életben is szeretnék hasznosítani.

Az intelligens lábbeli vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja az adatokat az okostelefon lévő applikációnak. A viselhető kütyüktől megszokott módon a Lechal rögzíti a megtett távolságot és az elégetett kalóriák számát is. A cipő segítségével adatokat kaphat a Google Maps-tól, és ha letér a megadott útvonalról, akkor a jobb és bal lábon keresztül rezgéssel jelzi a helyes irányt.

A Lechalt Indiában tervezték és fejlesztették, azonban a gyártást már kínai gépsorokon végeztetik. Ha nem tetszene a cipő dizájnja, a vállalat külön is árulja a fekete és piros színekben gyártott speciális betéteket, amelyekkel felokosíthatóak a régi cipők is. A Ducere legalább 100 ezer pár intelligens cipőt szeretne eladni 2015 márciusáig.

A céget 2011-ben alapította két, az Egyesült Államokban tanult fiatal mérnök. A cég központja az újonnan alakult dél-indiai állam, Telengana egyik városában található.

Forrás: Wired.com / Blogs.wsj.com