Kösse fel a nyúlcipőt egy okoszoknira

Kösse fel a nyúlcipőt egy okoszoknira

Kösse fel a nyúlcipőt egy okoszoknira

egészség

7 perc

Napjainkban egyre intelligensebbek lesznek a mindennapi használati tárgyaink – gondoljunk csak a telefonra, hűtőre vagy az okosautóra – és a sportolók legújabb őrülete az okoszokni lehet.

A Heapsylon fejlesztőinek néhány elrettentő számadat adott ötletet; az Egyesült Államokban ugyanis nagyjából 25 millióan futnak rendszeresen és az aktív sportolók csaknem kétharmada sérül meg évente. Emellett az alkalmi kocogók körülbelül háromnegyede szenved lábfájástól vagy egyéb mozgásszervi panaszoktól.

"Okosan" szeretne sportolni? Kebelcsoda: okosmelltartó, mint személyi edző >>A Sensoria névre keresztelt okoszoknit kifejezetten a sérülések elkerülése ihlette, de a praktikus kiegészítő segít a futótechnika finomításában és a teljesítmény javításában egyaránt. Az intelligens ruhadarab több mint egy egyszerű lépésszámláló; precíz felmérést készít minden lépésről, a sportolási szokásokról, és szöveges, illetve hangüzenetek formájában tájékoztatja a felhasználót, virtuális edzőként motiválva jobb teljesítményre.

A jelenleg a piacon lévő mozgást és a futást feltérképező okos sportkiegészítők nem minden esetben megbízhatóak, könnyű például elveszíteni őket. Arról nem beszélve, hogy többségük „csupán” az elégetett kalória mennyiségéről, illetve a megtett lépések számáról rögzít adatokat. A Sensoria okoszokniba épített érzékelők hasznos támpontot jelenthetnek a futóknak, atlétáknak és személyi edzőknek a tréning során, hogy hatékonyabb legyen a zsírégetés, javuljon a teljesítmény és a futótechnika, illetve elkerülhetőek legyenek az esetleges sérülések.

A speciális anyagból készült zokni természetes érzetet nyújt, a beleszőtt szenzorok pedig minden egyes lépésnél rögzítik a láb súlyeloszlását. A zoknikra egy mágneses bokapántot kell felcsatolni, amely az érzékelőkből összegyűjtött adatokat Bluetooth Smart kapcsolaton keresztül továbbítja a futó okostelefonjára. Az eredmények így bármikor megoszthatóak és ellenőrizhetőek; ezáltal az orvosok is hatékonyabban tudják kezelni az ortopéd problémákat, elejét véve a balesetek kialakulásának. Az okoszoknit jelenleg akciósan, átszámolva 36 ezer forintért kínálja a cég, de a normál ára nagyjából 48 ezer forint körül alakul.