Gondolja újra munkahelyét!

Gondolja újra munkahelyét!

Gondolja újra munkahelyét!

még több IoT

2 perc

A Dolgok Internete számos iparágban kínál különféle lehetőségeket, a csatlakoztatott irodához kapcsolódó fejlesztések a munkahelyek mindennapi működését is teljesen átformálhatják.

Az úgynevezett intelligens iroda lényege a fizikai munkakörnyezet „okossá” tétele és az új technológiák alkalmazása a különféle munkafolyamatokban. Ez azt is jelentheti, hogy az egymással kommunikálni képes eszközök azonnal reagálhatnak az egyedi igényekre, és „átláthatják” az összefüggéseket – mondta Campbell Hyers, az Intersection technológiai cég elnöke.

Mit tud egy okosiroda?

A lényeg, hogy minden művelet egyetlen rendszerben egyesül, kihasználva a gépi tanulási képességeket, a nagy mennyiségű adatnak köszönhetően pedig megalapozottabb üzleti döntések születhetnek. Optimalizálhatóvá válnak a folyamatok, és növekszik a termelékenység, mivel az alkalmazottak a valóban lényeges dolgokkal foglalkozhatnak, csak azt a munkát kell elvégezniük, amelyre a technológia már nem képes – részletezte Luka Birsa, a Visionect digitális megoldásokkal foglalkozó vállalat társalapítója.

De mitől is lesz intelligens egy munkahely?

 - a Dolgok Internete megoldásoktól (Internet of Things, IoT): intelligens világítás, okostermosztátok, VR-kamerák és hangszórók használatától;

 - a gépi tanulástól: ennek az ismeretek átadásában és a tudásmenedzsmentben is szerepe lehet és így a gépek akár azt is megtanulhatják, hogy ki a legalkalmasabb az adott feladat elvégzésére;

 - az interkonnektivitástól és az ellenőrizhetőségtől: az intelligens kapcsolóknak, szenzoroknak és az azokhoz tartozó applikációknak köszönhetően a lámpáktól kezdve a kávéfőzőig mindennek a működése irányítható és nyomon követhető.

Az ilyen típusú technológiáknak köszönhetően csökkenthető az energiafogyasztás, viszont javítható a munkavállalói morál, és növelhető a termelékenység. Természetesen az intelligens irodák kiépítésénél azt is szem előtt kell tartani, hogy nem mindenhol egyformák az igények, illetve sokan tartanak, hogy a „felokosításba” fektetett beruházások nem feltétlenül térülnek meg.

Iroda határok nélkül

Míg egyesek konkrét fizikai eszközökben gondolkodnak, addig mások a falakon túlmutató megoldásokat is alkalmaznak, ezzel téve lehetővé a távoli kapcsolódást. Mike Finley, az AnswerRocket elemzőcég szakértője szerint így nincs szükség a klasszikus értelemben vett irodákra, az emberek gyakorlatilag onnan dolgozhatnak, ahonnan akarnak. Ezáltal javul a termelékenység és a hatékonyság, a működési költségek viszont csökkennek.

Továbbá nincs szükség mindenhol személyes jelenlétre, hiszen az ellenőrzés a valós idejű méréseknek és a csatlakoztatott berendezéseknek köszönhetően távolról is megoldható, ezzel pedig új szintre emelhető az együttműködés. Ez pedig az alkalmazottak hozzáállására és termelékenységére is hatással lehet, hiszen így tényleg minőségi munkát végezhetnek, és nem érzik úgy, hogy egész nap egy irodába bezárva kell ülniük.

A Harvard Business Review elemzése is azt támasztotta alá, hogy ha a munkavállalók bizonyos fokú önállóságot kapnak munkaadóiktól, akkor több értelmét látják a saját munkájuknak. Természetesen az okostechnológia beépítése nem azt jelenti, hogy a munkáltatók nem számoltathatják el a beosztottakat, de az intelligens megoldások mindenképpen rugalmasabb munkavégzésre adhatnak lehetőséget.

Forrás: BusinessNewsDaily.com