Okosiroda: a higiénia sem hagyható ki

Okosiroda: a higiénia sem hagyható ki

Okosiroda: a higiénia sem hagyható ki

gyártás

2 perc

A jövőben intelligens megoldásokat alkalmazó, tudatos és rugalmas irodákra van szükség – emelte ki közös kutatásában az SCA papíripari vállalat és a Tork higiéniai termékeket forgalmazó cég.

A felmérésben világszerte 8 ezer válaszadó véleményét összesítették. A tanulmány alapján az alkalmazottak egyre tájékozottabbak és egyre igényesebbek irodai környezetükkel kapcsolatban. Ezáltal a munkáltatók is mindinkább érdekeltté válnak abban, hogy egészséges, fenntartható és vonzó munkakörnyezetet biztosítsanak: legyen szó rugalmasabb irodarendezési megoldásokról vagy a szabad mosdók helymeghatározására szolgáló alkalmazásról.

Mindez új lehetőségeket kínál a létesítményüzemeltető és a takarítócégek számára is, hogy ügyfeleik számára a Dolgok Internetén (IoT) keresztül versenyelőnyt érjenek el.

A Tork Irodai Trend jelentésének főbb megállapításai:

  • 10-ből 4 válaszadó találkozik üres szappan- és papíradagolókkal, valamint nem megfelelően tisztított mosdókkal.
  • Átlagosan a válaszadók majdnem négyötöde mondja azt, hogy az irodavezető vagy az ingatlankezelő tudtára hoznák, ha nem lennének elégedettek a tisztasági termékek minőségével.
  • 65% egyetért azzal a megállapítással, hogy az iroda térrendezése hatással van a munkahelyi légkörre.

A következő IoT-terület a higiénia

Egyre több okostárgy kerül be a munkatérbe, a kommunikáló nyomtatóktól kezdve az intelligens kávéfőzőkig. Szakértők szerint a higiénia a következő lépés az intelligensebb irodák felé, és a felmérés eredménye azt mutatja, hogy az irodai dolgozók már nyitottak a higiéniával kapcsolatos IoT-eszközök irányába.

Tízből majdnem négy nagyvárosi (például Londonban vagy Torontóban, illetve Ottawában élő) munkavállaló véli úgy, hogy az intelligens eszközök befolyásolhatják a higiéniát.

„A rövid távú költségek miatt a cégek nem szívesen fektetnek többet az okos irodai eszközökbe, azonban fel kell ismerniük az IoT által nyújtható előnyöket, így például azt, hogy a technológiai megoldások segítségével is elégedettebbek, egészségesebbek lehetnek a munkavállalók. Az ilyen típusú fejlesztések egyik eszköze például a mosdókban elhelyezett intelligens adagoló, amellyel elkerülhető a szappan vagy a toalettpapír kifogyása” – állítja Tony Löf, a H&M globális terjeszkedésért felelős regionális üzemeltetési menedzsere.

A tudatos iroda

Mivel a munkavállalók egyre tudatosabban odafigyelnek életmódjukra, a kereslet a holisztikus megoldások irányába mozdul el, amely a levegőminőségtől és hőmérséklettől kezdve az edzőteremig mindent felölel (az irodák negyede már rendelkezik edzőteremmel).

A válaszadók egyharmada állítja, hogy irodája kialakításában elsődleges szerepet kap a munkavállalók egészsége. A beszállítók is észlelik a változást, és a fenntartható termékek egyre fontosabb szerepet töltenek be. A vezetők pedig egyre inkább felismerik a kiváló létesítménygazdálkodású fenntartható épületben rejlő marketing- és üzleti lehetőségeket.