Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT

Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT

Így lopózik be az otthonokba és irodákba az IoT

még több IoT

3 perc

Az intelligens háztartási készülékek segítségével a lakók akár távolról is irányíthatják otthoni berendezéseiket, de a világhálóra kapcsolódó eszközök az irodákban is jó szolgálatot tesznek, egyebek között az energiafelhasználás és az áramszámlák csökkentésével.

Az utóbbi évek folyamán a gépek közti (machine-to-machine) kommunikációra épülő készülékek, illetve a világhálóra csatlakozó használati tárgyakat összekötő Dolgok Internete szinte észrevétlenül szivárogtak be az emberek hétköznapjaiba. Az intelligens, egymással összekapcsolt eszközöket gyártó vállalkozások már több mint egy évtizede ígérgetnek a fogyasztóknak olyan hűtőgépeket, amelyek üzenetet küldenek az okostelefonokon keresztül, ha elfogyott a tej, illetve olyan kávéfőzőket, amelyeket akár még az ágyban fekve is be lehet kapcsolni. Annak ellenére azonban, hogy ezek az innovatív háztartási készülékek uralták az elmúlt néhány év folyamán a Las Vegasban megrendezett nagyszabású CES fogyasztói elektronikai kiállítást, még egy termék vagy domináns márka sem magasodott ki a versenytársak közül.

Tudjon meg mindent a Nest intelligens hőszabályzójáról >>A szakértők egyöntetűen úgy írták körül ezt a gyorsan növekvő piacot – melynek összértéke az RNR piackutató cég szerint a tavalyi év során elérte a 20 milliárd dollárt – mint egy vibráló káoszt. Napjainkig az egyik legnagyobb áttörést hozó készülék, melynek segítségével jelentős összegeket lehet megspórolni az otthoni áramszámlán, a Nest által tervezett intelligens, a fogyasztói szokásokat kiismerő hőszabályzó. A letisztult formatervezésű eszköznek egyszerűbb a kezelőfelülete, mint a többi hasonló berendezésnek, ráadásul a háttérben ott a Google is, amely két éve összesen 3,2 milliárd dollárért vásárolta meg a berendezést megtervező startup vállalkozást.

A Nest intelligens termosztátja

A Nest okos termosztát jelentős sikereket ért el az utóbbi évek során a kanadai, a brit és az amerikai piacon is. A hőszabályzók általában több energiát használnak fel az otthonokban, mint a háztartási eszközök, lámpák, tévék, számítógépek és  sztereó berendezések együttvéve. A Nest fejlesztői viszont azzal büszkélkednek, hogy a berendezés segítségével – mely „kitanulja” a lakók fogyasztási szokásait és napi időbeosztását, beprogramozza saját magát, és a felhasználók távolról, az okostelefonjukon keresztül is irányíthatják – akár 20 százakkal lehet csökkenteni az otthoni energia-felhasználást és a rezsiköltségeket.

Az Amazon bedobta magát az okosotthonokban >>A többi hasonló termék és intelligens háztartási készülék ma még sokkal inkább újdonságszámba megy. A januárban megtartott CES kiállítás egyik legnagyobb dobása talán a Tagg volt, mely a gépek közötti kommunikációnak köszönhetően távolról is be tudja mérni azt, hogy hol tartózkodik éppen a felhasználó kutyája és macskája, illetve figyelemmel kíséri az állatok egészségi állapotát és a fizikai aktivitásukat.

Az Amazon márciusban jelentette be, hogy hamarosan forgalomba hoz olyan intelligens „gombokat” (Dash Button), amelyeket az otthoni háztartási készülékekre lehet felragasztani, majd egy gombnyomással megrendelni a mosószert, vagy a wc-papírt, ha kifogyóban vannak a készletek.

Az Amazon intelligens "gombjai"

Aztán itt van például a Brad névre keresztelt okos, bár sok gondoskodást igénylő kenyérpirító. A készülék a világhálón keresztül csatlakozik a hasonló intelligens berendezésekhez, és ellenőrzi, hogy azokat milyen sűrűn használják, majd jelzi a lakóknak, ha mellőzve érzi magát.

A Brad kenyérpirító személyes üzenetekkel bombázza a fogyasztókat, ha mellőzve érzi magát

A fejlesztésekből természetesen az Apple sem maradhat ki. Az almás logójú cég nemrégen jelentette be a HomeKit okosotthonos platform bevezetését, amelyen az innovatív ötletekkel rendelkező vállalatok olyan applikációkat fejleszthetnek ki, amelyek segítségével telefonról is szabályozni lehet a háztartási eszközöket. Az eddigi tapasztalatok alapján az Apple általában csak olyan iparágakba teszi be a lábát, amelyek jelentős haszonnal kecsegtetnek, és valóban, az RNR most azzal számol, hogy az okosotthonok piacának összértéke 2020-ra eléri majd a 60 milliárd dolláros szintet.

A változások nem csak az otthonokban, hanem az irodaépületekben is szemmel láthatóak lesznek. A Cisco például négy helyszínről irányítja a világ valamennyi pontján található, összesen 300 irodaépületének klímaberendezéseit, biztonságát és áramfelhasználását. A vállalat azt vetíti előre, hogy eljön majd a nap, amikor, ha egy dolgozó reggel beáll a garázsba, akkor az érzékelők azonnal hívják neki a liftet, és felkapcsolják a lámpát az irodájában. A Manitoba Hydro Winnipegben lévő új felhőkarcolójában pedig berendeztek egy olyan, több emelet magasságú szobát, amelyet trópusi növényekkel raktak tele, hogy biztosítsák a megfelelő páratartalmat. A rendszer automatikusan felismeri, hogy mikor kell kinyitni és bezárni az ablakredőnyöket, hogy beengedjék a napsütést (és ezzel kihasználják a napenergiát), vagy kizárják azt.

Ha szívesen olvasna még a további részletekről, olvassa el cikkünk első részét is >>

Forrás: The Globe and Mail