Drónflottákra készül az Amazon

Drónflottákra készül az Amazon

Drónflottákra készül az Amazon

logisztika

2 perc

A kereskedőóriás néhány új szabadalma egy olyan jövő képét festi le, amikor minden egyes csomagot drónok szállítanak, az egész rendszert pedig járművekre épített szerviz- és raktárhálózat szolgálja ki.

Számos szállítmányozócég foglalkozik évek óta annak a gondolatával, hogy a távirányítható, de autonóm repülésre is képes drónokkal szállítsák az online megrendelt termékeket. Az ötlet megvalósítása egyértelműen számos előnnyel járna: az ügyfelek az ajtó előtt kapnák meg a csomagokat, a cégek pedig éjjel-nappal vagy akár néhány órán belül házhoz tudnák vinni a megrendelt termékeket.

Élesben tesztelik a drónos csomagküldést

Az Amazon most egy sor szabadalmat nyújtott be, mely jól körülírja, hogyan képzeli el a cég a drónos csomagküldés jövőjét. Teherautókat, vonatokat vagy akár hajókat alakítanának át arra a célra, hogy a repülő szerkezetek mozgó központjaként funkcionáljanak.

A konténerek egyfelől az előre megrendelt áruk raktáraként szolgálnának, de természetesen megpakolnák őket az adott térségben leggyakrabban rendelt termékekkel is (ebben az Amazon algoritmusai segítenének). Másfelől az állomások a drónok szerelőgarázsai is lehetnének, ahol újratölthetnék az akkumulátorokat, illetve a robotkarok akár a meghibásodásokat is javíthatnák, cserélhetnék az elhasználódott alkatrészeket.

Ez a megoldás emlékeztet kissé a UPS prototípusára, amely a jól megszokott barna furgonokat egészítette ki egy drónindító és -fogadó állomással, ennél a verziónál azonban a repülő szerkezet működését egy sofőr is felügyelte.

Mindezen tervek egyelőre nem jelentik azt, hogy az Amazon feltétlenül ezt a megoldást választaná a drónos csomagküldés megvalósítására, tekintve, hogy már korábban is több hasonló tervvel álltak elő. Elég a méhkasra emlékeztető városi drónközpontra, a léghajóra szerelt drónanyahajóra vagy a pilóta nélküli repülőkről ejtőernyővel leejtett csomagokra gondolni. Azt viszont mindenképpen jelzi az új szabadalom. hogy a vállalat folyamatosan készül arra, hogy a szállítmányozás jövőjében nagy szerepet kapjanak az automata repülők, és igyekszik jó előre kitalálni, hogy miként is nézhet ki ez a jövő.

Forrás: The Verge