Beszállna az önvezető teherszállításba a Waymo

Kapcsolódó cikkek

Beszállna az önvezető teherszállításba a Waymo

Beszállna az önvezető teherszállításba a Waymo

logisztika

2 perc

A Google leányvállalata a JB Hunttal közösen teszteli a Driver rendszert.

Az Arkansas-i JB Hunt Transport Services több mint 50 éve van jelen a piacon. A két cég egy pilotprogram keretében a Waymo autonóm technológiájának, a Drivernek a teherszállításban való használatát értékeli.

A teszt helyszíne Texas, ahol a startup Class 8 kamionja a 45-ös számú autópálya (Interstate 45) Houston és Forth Worth közti, nagyjából 420 kilométer hosszú szakaszán szállítja majd az egyik JB-ügyfél áruját. A sofőr nélkül működő járműveket a vezetőfülkéből azért két Waymo-alkalmazott, egy hivatásos sofőr és egy szoftvermérnök felügyeli. Ha minden simán megy, a két társaság a jövőben további szállításokban is együttműködhet.

A leállósávon előznek

Miközben az érdeklődők többsége az Alphabet-leánycég arizonai önvezető minifurgonjaival és azok autómegosztó szolgáltatásaival voltak elfoglalva, keveseknek tűntek fel azok a tervek, hogy belevágnának a kereskedelmi teherszállításba is.

A néhány Peterbilt kamionból álló flottát utólag szerelték fel az autonómiához szükséges szenzorokkal és szoftverrel. Jelenleg Arizona, Új-Mexikó és Texas területén zajlik a tesztelésük.

A végső cél a 4-es szintű önvezetés. Ez a Society of Automotive Engineers (SAE) globálisan használt beosztása szerint azt jelenti, hogy a jármű kormánya mögött nem ül sofőr, és az autonóm vezetés csak meghatározott földrajzi területen belül, egyes úttípusokon vagy bizonyos időjárási körülmények között (például csak jó időben) működhet. Az önvezető cégnek az arizonai Phoenix mellett is futnak négyes szintű tesztjei.

A JB Hunton felül együtt dolgoznak a Daimlerrel is. A Mercedes-Benz anyacége azt tervezi, hogy integrálja az amerikai vállalatnak a világon a legjobbak között számon tartott autonóm technológiáját saját Freightliner Cascadia nyergesvontató-flottájába. De a Waymo ezenkívül előmegállapodásokkal rendelkezik olyan cégekkel is, mint a Renault-Nissan, a Fiat Chrysler, a Jaguar Land Rover és a Volvo.

Forrás: