Az IoT is enyhíthetné az élelmiszerválságot

Az IoT is enyhíthetné az élelmiszerválságot

Az IoT is enyhíthetné az élelmiszerválságot

logisztika

2 perc

A világon megtermelt élelmiszerrel 12 milliárd embert lehetne jóllakatni, de csak 6 milliárdhoz jut el. Az iparágnak égető szüksége van az automatizációra és a digitalizációra.

Az adattárolással és szoftvergyártással foglalkozó Dell EMC Írországban hívta össze a szállítmányozás és az IoT (Internet of Things, Dolgok Internete) szaktekintélyeit, hogy a közelgő élelmiszerválság lehetséges iparágai megoldásait keressék. Az ENSZ kutatásai szerint a jelenlegi élelmiszerfogyasztási és -pazarlási mutatók alapján 2050-re visszafordíthatatlanná válhat a helyzet, és az élelmiszerhiány hatását nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országok is megérzik majd.

Az árukészlet veszteségei

A szakmában hűtőláncnak nevezik azt az ellátási láncot, mely sokán a hűtést igénylő termékek eljutnak a gyártótól a boltok polcaira. Természetesen ennek egy részét a gyógyszeripar teszi ki, ám a legtöbb szállítmány esetében élelemről van szó. Az egyik legfőbb pazarlási problémát ennek a láncnak a hiányosságai jelentik, ám a megfelelő szenzortechnológiával növelni lehetne a hatékonyságot.

Robotgyümölcs ellenőrzi a szállítók munkáját

Bár hozzá kell tenni, hogy nem olyan szempontból hiányos a cégek gyakorlata, hogy egyszerű higanyszálas hőmérőket tesznek a kamionok hátuljába, és ettől várják a megoldást. A láncban résztvevő tároló-szállító vállalatok eddig is szenzorok segítségével mérték a hőmérsékletet a raktárak és a kamionok több pontján is. A központosított hálózataik korlátozottsága miatt azonban az adatokat legtöbbször csak utólag tudták ellenőrizni.

Ilyen módon azt lehetett csak garantálni, hogy nem megfelelően szállított élelmiszer ne kerüljön a polcokra, de a helytelen szállítás teljes elkerülésére kevés jó megoldás létezett. Más technológiák viszont korábban tetemes befektetéseket igényeltek.

Azonnali számítás a periférián

Az IoT-nek (Dolgok Internete) köszönhetően viszont egyre több olyan hálózat érhető el, mely azonnal a mérés helyszínén kiértékelést készít az adatokból. Így az összes résztvevő azonnal észreveheti a problémákat, miközben szimulációkkal az is kideríthető, hogy milyen változtatásokkal lehetne a hibákat elkerülni a jövőben.

Jason Kay, a hűtőláncokhoz IoT-megoldásokat tervező IMS Evolve kereskedelmi igazgatója kiemelte: ezek az úgynevezett edge networking (a számítási feladatokat a perifériákon ellátó hálózatok) segítségével kisebb befektetésekkel is elérhetőek az automatizáció és a digitalizáció előnyei. Az általuk kínált megoldás esetén például nincs szükség új infrastruktúra kiépítésére, hanem a meglévő eszközök értéke bővül, valamint a korábban gyűjtött adatok elemzésével is támogatják a döntéshozatalt.

Példaként egyik ügyfelüket, a Tescót említette. A kereskedelmi lánc a mért területeken a megoldásnak köszönhetően felére csökkentette készletveszteségeit, 30 százalékkal csökkentek a vásárlói panaszok és 40 százalékkal a reaktív karbantartási feladatok arányát.

Természetesen az iparági szereplők és a vásárlók szemléletében is gyökeres változásokra van szükség ahhoz, hogy a globális élelmiszerválságot elkerüljük. Technológiai fronton viszont a hasonló ellátási lánci megoldások segíthetnek, hogy a széles körű problémák később vagy kisebb mértékben jelenjenek meg.

Forrás: IoT Now