Újabb 4G+ fejlesztések a Vodafone-nál

Kapcsolódó cikkek

Újabb 4G+ fejlesztések a Vodafone-nál

Újabb 4G+ fejlesztések a Vodafone-nál

közszolgáltatás

3 perc

A Vodafone Magyarország folyamatos hálózatfejlesztései nyomán 2017-ben több mérföldkövet ért el, így a kiemelt fontosságú lefedettség-bővítés mellett a 4G+ szolgáltatás is egyre több helyen érhető el. Míg Budapest és Tatabánya mellett nyártól már a Balaton keleti medencéjében is működik a technológia, addig az elmúlt időszakban számos további nagyvárosban is megkezdődött a szolgáltatás bevezetése.

A távközlési cég folyamatosan fejleszti hálózatát, melynek köszönhetően a 4G hálózat esetén Budapesten a Vodafone kültéri lefedettsége közel 100%-os, a beltéri 98,1%-os, a metróvonalak mentén pedig 99%-os, ami nemzetközi viszonylatban is kiemelkedőnek számít. A társaság országos kültéri 4G lefedettsége pedig elérte a 95%-ot, és a fejlesztések tovább folytatódnak a kisebb falvakban, településeken is. 

Vodafone 4G+: még gyorsabb a mobilnet

Ezen túlmenően a Vodafone elindította a fővárosban és Tatabányán a 4G+ szolgáltatást is az 1800MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával. A 4G kapacitás megduplázása azért kiemelkedően fontos, mert így a vállalat még magasabb szinten szolgálhatja ki az előfizetők egyre növekvő sebesség- és adatigényét.

A 4G+ szolgáltatás bekapcsolásával akár a 150Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhetővé vált, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek – erre alkalmas készülékekkel és a lefedett területeken – egy nagyfelbontású (HD) filmet már néhány perc alatt letölthetnek. Az előfizetők így folyamatosan és kiváló minőségben élvezhetik az online streaming szolgáltatásokat. Idén nyártól pedig már a Balaton keleti medencéjében is elindult 4G+ szolgáltatását, ami a zsúfolt nyári időszakban egy kiemelten fontos terület. 

A legfrissebb 4G+ hírek

A 2600MHz-es LTE frekvenciasáv bekapcsolásával már Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs, Szeged és Veszprém legforgalmasabb területein is elindították a Vodafone leggyorsabb hálózati szolgáltatásának tesztműködését, így az arra képes telefonokon ezekben a városokban az akár 225Mbit/s-os elméleti letöltési sebesség is elérhető. 

A lefedettség fejlesztésében a szolgáltató jelenleg a 2014-es frekvenciatenderhez kapcsolódó kötelezettségeire fókuszál, az elsődleges cél a vidéki, gyéren lakott települések lefedésének szélesítése. Ennek köszönhetően az ország nagy részén elérhetővé válik a korszerű mobiltechnológia, amit (jellemzően az ország észak-keleti és dél-nyugati területein) új állomások építésével is biztosít a szolgáltató. 

Ahogyan azt az elmúlt egy év legfontosabb fejlesztéseinek összegzése is mutatja, a Vodafone Magyarország a mobil szélessávú lefedettség bővítésére, illetve a hangszolgáltatások minőségének fenntartására és javítására helyezte a hangsúlyt az utóbbi időben. Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra hozott, három magyarországi mobilszolgáltatót érintő nemzetközi, független mérés szerint a társaság az eredményei alapján Európa élvonalába tartozik, hiszen a 800 fölötti pontérték e kategória ismérve.

Úton az 5G felé

„Technológiai vállalatként világszerte kiemelt figyelmet fordítunk a hálózat folyamatos fejlesztésére. Jelenleg a lefedettség további növelésére helyeztük a fő fókuszt, de emellett a háttérben elkezdtük az 5G hálózat néhány éven belüli bevezetéséhez szükséges előkészületeket is. A hálózatfejlesztési stratégiánkat igazolja az is, hogy a szolgáltatás minőségét tekintve jelenleg Európa élmezőnyébe tartozunk” – mondta Amrita Gangotra, a Vodafone műszaki vezérigazgató-helyettese.