Tűzriasztó a legszegényebbeknek

Tűzriasztó a legszegényebbeknek

Tűzriasztó a legszegényebbeknek

közszolgáltatás

4 perc

2013. január 1-jén, amikor mindenki az újévet ünnepelte, Dél-Afrika egyik legnagyobb nyomornegyedében hatalmas tűz pusztított. A hasonló katasztrófák elkerülésében segíthet a Lumkani riasztó.

Egy főzéshez gyújtott tűz okozta a 2013 év elején történt hatalmas pusztítást, amelyben 800 kunyhó égett le, 4 ezer embert maradt fedél nélkül, öten pedig életüket vesztették. Ez a tragikus esemény mozdította elő hat fejlesztő munkáját. A Lumkani társalapítói Samuel Ginsberg, Francois Petousis, Paul Mesarcik, Emily Vining, Max Basler és David Gluckman.

Az újévi eset nem egyedülálló, hiszen például csak a fokvárosi adatok szerint 2015. november és 2016. április között 717 tűzesetet regisztráltak, mindez sok sérültet és rengeteg anyagi kárt jelent. 

Új megközelítés

Az ENSZ becslése szerint világszerte mintegy egymilliárd ember él nyomornegyedekben vagy gyenge minőségű házakban, a gyors és nem tervezett urbanizáció miatt pedig ez a szám tizenöt éven belül akár meg is duplázódhat.

Ebben a környezetben, ahol gyakran nyílt lángot használnak naponta a főzéshez, fűtéshez és világításhoz, egy hagyományos füstjelző folyamatosan riasztana. Ehelyett Francois Petousis egy olyan hőérzékelőt fejlesztett ki, amely a hőmérséklet emelkedését méri. Természetesen a főzés is növeli ezt, de csak percek alatt, míg a veszélyes tűz másodpercek alatt éri el ugyanazt a hőfokot, és ez indítja be a tűzjelzőt.

Például Khayelitsha településen, ahol több mint 390 ezer ember él besűrítve körülbelül 36 négyzetkilométerre, a lángok perceken belül elpusztíthatnak mindent. „Amikor ilyen szorosan egymás mellé épülnek a kunyhók, a fellobbanó tűz gyorsan továbbterjedhet” – mondta a cég társalapítója és ügyvezető igazgatója, David Gluckman.

A Lumkani ezt a folyamatot szeretné megállítani a világhálóra köthető, szegénynegyedekre kialakított hőérzékelőjével. Az eszköz neve xhosa nyelven azt jelenti, hogy „vigyázz”.

A készülékek rádiófrekvencián keresztül hálózatba vannak kötve egymással, ugyanazt a technológiát használják, mint egy garázs-távirányító. Ha például 40 méteres körben tűzeset történik, akkor mindenhol a környéken megszólal a jelző, csak más hangon, így mindenki tudja, hogy a tűz nem nála, hanem a közelben történt.

A hálózat okoseszköz által irányított, amely aktiválás esetén, a GPS-koordinátákon keresztül beazonosítja a lángok pontos helyét, és SMS-t küld a környéken lévőknek azzal az üzenettel, hogy látják-e a tüzet. Ha valaki igennel válaszol, csak akkor indul el a riasztás. 

A rendszer számos díjat és támogatást nyert. 2014-ben a legjobb startup lett a Global Innovation versenyén a „Tudomány és technológia” kategóriában, de ami talán még fontosabb, hogy már tíz nagyobb tűzesetet akadályoztak meg a segítségével.

A támogatott készülékeket nagyon olcsón, de mégis pénzért adják a telepeken lakóknak, azért hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a tűzjelzőkre. Az ár mindössze 15 dollár, és a készülék a Lumkanitól, a kisebb civil szervezetektől és a helyi önkormányzati szervektől vásárolható meg.

Forrás: CNN