Így támogathatja a csatlakoztatott technológia Afrika jövőjét

Így támogathatja a csatlakoztatott technológia Afrika jövőjét

Így támogathatja a csatlakoztatott technológia Afrika jövőjét

közszolgáltatás

2 perc

Afrikában a mobilkommunikáció megjelenése jelentette a digitális kapcsolódások első hullámát. Az iparág penetrációja és fejlesztése nagy hatással van a kontinens üzleti szférájára, főként a biztonság és a hatékonyság tekintetében.

Napjainkban a digitális forradalom második hulláma zajlik a kontinensen, vagyis a Dolgok Internete is új perspektívát nyit a kontinens számára. A szubszaharai térségben az elfogadottság egyre nő, az infrastruktúra is fejlődik, illetve az is megállapítható, hogy bizonyos területeken már megjelenik az IoT-applikációk alkalmazása is. A fejlődés legfontosabb feltétele a kapcsolódás: a megbízható hálózati kapcsolat az, ami alapot nyújthat más technológiák elterjedésének – véli Stephen Stewart, az IoT-szolgáltató Eseye régiós igazgatója.

Egy nagyon fontos különbséget viszont ki kell emelni Afrika és Nyugat-Európa között. Az előbbiben zajló projektek valóban megváltoztatják az emberek életét és különleges szereppel bírnak: érdemes kiemelni például a valós idejű időjárás-előrejelzést, amely a mezőgazdaságot támogatja, de fontos területek az elektronikus és mobil banki szolgáltatások is. Viszont a logisztika és az applikációk programozása kényesebb kérdés. Míg Nyugat-Európában számos cég egyik napról a másikra tud biztosítani hardvereket, addig Afrikában ez sokkal nagyobb kihívást jelent. 

A Dolgok Internete egyik fontos hozománya lehet, hogy olyan kulcsfontosságú információkhoz juthatnak a felhasználók, melyek biztonságot, tájékozottságot nyújthatnak számukra, és amelyek akár életmentőek is lehetnek. További különbség, hogy míg Nyugat-Európában számos, a mindennapi életvitelt vagy akár sportolást megkönnyítő fejlesztéssel találkozunk, addig Afrika-szerte inkább olyan megoldásokra támaszkodnak, melyek a családok élelmezését és megélhetését segítik elő – tette hozzá Stephen Stewart.

Afrikában sok más tényező mellett gyakori akadálya az újítások tömeges elterjesztésének például a helyi kormányok, politikai rendszerek bizonytalansága is. A szakember szerint nyitottság esetén is jellemző, hogy hiába vannak tisztában azzal, mennyi előnnyel járhat egy-egy fejlesztés, a hozzá kapcsolódó hatalmas költségeket nem merik bevállalni. Egy másik probléma a folyamatos energiaellátás, ugyanis a földrészen továbbra is gyakoriak az áramszünetek. Erre megoldás jelenthetnek majd a napenergiával működő berendezések, melyek tovább segíthetik a térség fejlődését. 

Az energiaellátás az egész világon rendkívül fontos. Amint az afrikai térségben is megbízhatóan rendelkezésre áll majd, széles körű fejlődés veheti kezdetét. Enélkül viszont számos nehézségbe ütköznek majd a projektek. A hangsúly továbbra is a digitális technológia elfogadásán és a tudatosságon van, ezzel együtt az évek során komoly fejlődést láthatunk majd az emberiség bölcsőjében is – véli az Eseye igazgatója.

Forrás: IoT Now