Az erdőtüzeket is észleli a modern madáretető

Az erdőtüzeket is észleli a modern madáretető

Az erdőtüzeket is észleli a modern madáretető

biztonság

4 perc

A házikó nemcsak a madarak ellátását biztosítja, hanem a füstre is figyelmeztet.

Az etetőt napelemekkel is felszerelték és 3G-csatlakozásra is képes. Ha az erdőben tűz üt ki, akkor a dobozban lévő elektromos alkatrészek GPS-koordinátákkal ellátott riasztást tudnak küldeni a helyi tűzoltóknak.

A fejlesztést jelenleg Spanyolországban tesztelik, ahol tavaly néhány tucat futótűz több tízezer hektárnyi földet perzselt fel, egyaránt elpusztítva az állatok lakóhelyét és a környékbeli házakat.

Hasonló vészhelyzetek sajnos egyre gyakoribbá válhatnak az egyre intenzívebb hőhullámok és a klímaváltozás hatására, jelenleg a nyugat-kanadai Alberta tartományban hirdettek ki szükségállapotot a pusztító erdőtüzek miatt.

A spanyol Generali biztosító a vészhelyzetek megelőzésére azt tűzte ki célul, hogy az eddiginél biztosabb módszert talál a tüzek észlelésére. Ez egyébként már nem a legelső eset, hogy a fejlesztő cégek szenzorokat használnak arra, hogy mielőbb észlelni lehessen a futótüzeket. Ugyanakkor az Ogilvy & Mather formatervezői vetették fel először annak ötletét, hogy ezeket az érzékelőket a madarak etetésére szolgáló házikóban helyezzék el.

„Az eredeti elképzelés az volt, hogy olyan terméket hozzunk létre, amely természetes módon simul bele és létezik együtt a környezetével” – nyilatkozta Pouline Atencio, az Ogilvy madridi irodájának művészeti igazgatója.

A madárházat úgy tervezték, hogy könnyen megbirkózik az időjárás viszontagságaival, az elektromos alkatrészek pedig megfelelően védettek ahhoz, hogy az állatok ne tudjanak kárt tenni ezekben. „Az etető tulajdonképpen két rekeszből áll: egy felső emeletből, amelynek saját bejárata van, itt fészkel egy viszonylag tágas helyen a madár. Ez a rész természetesen teljesen elkülönül az érzékelőtől, hogy az állat semmiképp ne rongálhassa meg a szenzort” – mondta Atencio.

Az alsó rekeszben található az újratölthető akkumulátor, a 3G-s SIM kártya és egy mikrovezérlőket tartalmazó Arduino platform.  

Az etetőben elhelyezett érzékelők akár 20 méteres sugarú körben is érzékelik a füstöt. Ez a riasztás rendkívül fontos segítség lehet abban, hogy megvédjék akár a nagyobb kiterjedésű körzeteket is, főleg azokat, amelyek ökológiai szempontból kiemelkedő jelentőségűek.

Minden házikó elhelyezkedése földrajzilag pontosan be van határolva, tehát tökéletesen be lehet mérni, hogy hol ütött ki a tűz, ezzel minimálisra lehet csökkenteni a reakcióidőt. A biztosító azt tervezi, hogy Spanyolország mellett hamarosan a világ más részeire is eljuttatja az intelligens madáretetőt.

Forrás: Fastcoexist.com