Robotok és 3D nyomtató a jövő mérnökeinek

Kapcsolódó cikkek

Robotok és 3D nyomtató a jövő mérnökeinek

Robotok és 3D nyomtató a jövő mérnökeinek

közszolgáltatás

2 perc

Idén második alkalommal hirdették meg a Hankook Oktatási Pályázati Programot (HOPP), amelyre Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyei középiskolák jelentkezhettek.

Öt oktatási intézményt díjazott a dél-korai abroncsgyártó vállalat. Az egyenként 2-2 millió forinttal támogatott intézmény között található a Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma is. A Hankook Tire Magyarország idén is olyan ötleteket és beszerzési terveket támogatott, amelyekkel a pályázó intézmények elméleti vagy gyakorlati oktatásának folyamatai fejleszthetők.

A dunaújvárosi közgazdasági szakgimnázium a nyereményből nemrég 21 darab programozható Arduino robottal és egy kétfejes Ultimaker 3D nyomtatóval bővítette informatikai ágazatát. Az eszközöknek köszönhetően a diákok tájékozottabbak lehetnek a globális és hazai innovációs trendekkel kapcsolatban.

A tanulók STEM (természettudomány, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) területeken megszerzett elméleti ismeretei a robotok és a 3D nyomtató használatával ettől kezdve komplex, gyakorlati ismeretekké alakulhatnak át.

A fő irányvonal egy problémaközpontú, aktív tanulást elősegítő, kreativitást, kézügyességet és logikai gondolkodást igénylő munkafolyamat kialakítása, amivel a diákok komplex feladatok megoldását próbálhatják ki egyénileg és csapatmunka során.

„Az Ipar 4.0 korában és a hagyományos munkahelyeket bizonyosan átformáló robotizálás küszöbén a modern vállalatok kötelessége, hogy hozzájáruljanak a jövő munkavállalóinak korszerű képzéséhez” – emelte ki Hwang Seong-Hak, a Hankook Tire Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Technológia testközelben

Az Arduino robotokat a dunaújvárosi szakgimnáziumban idén egy 15-20 fős szakköri csoport használja, a második évtől kezdve pedig már az egész kilencedik évfolyamos informatika szakos osztálya, ami összesen 50-60 főt jelent.

A diákok a foglalkozásokon olyan, szimulációkat megvalósító robotokat terveznek, amiket maguk programoznak és kiviteleznek. Előfordulhat, hogy a projektek elkészítéséhez speciális alkatrészre, például megfelelő nagyságú és felosztású fogaskerékre van szükségük – ebben segít a 3D nyomtató, amivel a tervezői képesség is fejleszthető.