LEGO robotok a Vodafone digitális iskola programjában

Kapcsolódó cikkek

LEGO robotok a Vodafone digitális iskola programjában

LEGO robotok a Vodafone digitális iskola programjában

közszolgáltatás

2 perc

A 2018/2019-es tanévben megújul a távközlési cég Digitális Iskola Programja, amely három új partnernek köszönhetően számos újabb elemmel bővül.

A Vodafone Alapítvány által 2015-ben életre hívott kezdeményezés célja, hogy növelje a tanárok és a diákok digitális kompetenciáit, és lehetővé tegye, hogy az elmaradottabb térségek tanulói is részesülhessenek a digitális világ nyújtotta lehetőségekből. Az indulást követő első évben elsősorban eszközöket és internetkapcsolatot biztosítottak a részt vevő iskoláknak, ezt követően pedig az eszközhasználatra vonatkozó tudás átadása volt az elsődleges cél.

„Az idei tanévben célunk az elért diákok és tanárok körének szélesítése, a már korábban átadott digitális tudás elmélyítése és hogy megmutassuk, a digitális ismeretek elsajátítása izgalmas és szórakoztató tevékenység. Szeretnénk elérni, hogy a digitális kompetenciafejlesztés és eszközhasználat az órai munka részévé váljon. A program az elmúlt két évben összesen 6500 gyermeket és 700 pedagógust ért el, és ebben a tanévben növelni szeretnénk ezt a számot” – mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Robotokkal a programozás is játék

A megújuló Digitális Iskola Program a Nemzeti Köznevelési Portált, a LEGO Education programot és a Tanoda programot választotta ehhez partnerének. A Nemzeti Köznevelési Portál egy 40.000 digitális feladatból és szemléltető anyagból álló gyűjtemény, amelyet több mint 1500 iskola használ aktívan.

A LEGO Education program célja, hogy megmutassa a gyermekeknek a programozás érdekes és szórakoztató oldalát.  A Digitális Iskola Programban először öt iskola kap 5-5 darab LEGO robotot. Ezekkel délutáni szakkörökön dolgozhatnak a gyerekek. A szakkörvezető tanárok pedig részt vehetnek a LEGO Education képzésén.

A harmadik együttműködő partner a Tanoda program, melynek a Vodafone Alapítvány 100 tabletet és hozzá internetkapcsolatot adományoz a 2019-es évben.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: „a digitális tudás és eszközök használata különösen fontos a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózásában. Hogy ebben mindannyiunknak van közös felelőssége, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy egy ilyen fontos feladatban a versenyszféra és az állami szektor közösen tesz erőfeszítéseket”.