Nyomkövetővel ellátott egyenruhát vezetnek be Kínában

Kapcsolódó cikkek

Nyomkövetővel ellátott egyenruhát vezetnek be Kínában

Nyomkövetővel ellátott iskolai egyenruhát vezetnek be Kínában

közszolgáltatás

3 perc

Bár a folyamat még nagyon az elején tart, sokaknak vannak kétségei a döntés jogszerűségét illetően.

A beépített chipeket tartalmazó ruhadarabok célja a gyermekek tartózkodási helyének figyelemmel kísérése és az „iskolai lógás” megelőzése. A Kína délnyugati részén fekvő Kujcsou tartományban már 11 intézmény használja a helyi Guizhou Guanyu technológiai cég által kifejlesztett ruhákat.

Amikor a diákok belépnek az iskola kapuján, a belépés időpontja és dátuma a kapcsolódó rövid videófelvétellel egy okostelefonos alkalmazásban is megjelenik, így a szülők bármikor ellenőrizhetik gyermekeiket. Az arcfelismerő funkció révén biztosítható, hogy minden egyenruhát annak jogos tulajdonosa visel, így a rendszer nem „átverhető”.

Amikor a tanuló elhagyja az osztálytermet, a rendszer azonnali riasztást küld a tanároknak és a szülőknek, ha pedig egy diák esetleg engedély nélkül hagyná el az épületet, akkor automatikus hangriasztás is figyelmezteti az érintetteket. A GPS rendszer egyébként a gyermekek iskolán kívüli mozgását is monitorozza. A két chip a ruha jobb és bal vállrészében található, az uniformis pedig a fejlesztő szerint akár 500 mosást és 150 Celsius-fokot is „kibír”.

Hangriasztás aktiválódik akkor is, ha a diák esetleg elbóbiskolna az osztályban, sőt a szülők gyermekeik iskolai vásárlásait is figyelemmel kísérhetik, és költési limitet is beállíthatnak a kapcsolódó applikáción keresztül.

Etikai kérdések

A közösségi médiában megjelent hozzászólások szerint mindez olyan, mintha a gyerekeket napi 24 órás „megfigyelés” alatt tartanák, és figyelmen kívül hagynák az emberi jogokat és a magánélet védelmét.

A gyártó Kína legnépszerűbbnek számító mikroblog weboldalán, a Weibo-n közzétett közleménye szerint az egyenruhák használatával a biztonsági kérdésekre összpontosítanak, és a diákok, a tanárok, valamint a szülők számára egyaránt előnyös okosmegoldást nyújtanak.

A cég marketing menedzsere saját Weibo oldalán is reagált a témában. Szerinte egy iskolai biztonsági őrtől nem várható el, hogy pontosan tudja az oktatási intézményben tartózkodó diákok számát, a speciális ruházattal viszont mindez könnyedén megállapítható. Yi Zhi Sirius blogger viszont azt hangsúlyozta, hogy így az osztályból hiányzó tanulók tartózkodási helye is azonnal látszik.

A vállalat honlapján található információk szerint az egyenruhákat úgy tervezték, hogy az állami célok alapján teljesen mértékben megvalósítsák az intelligens egyetemek és az intelligens oktatási menedzsment kialakítását. Az elmúlt években ugyanis Peking rendszeresen felszólította az érintetteket, hogy alakítsanak ki „okos” egyetemeket a digitalizált oktatás fejlesztése érdekében.

Lin Zongwu, a 11-es számú renhuai iskola igazgatója elmondta, hogy bár folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a diákokat, ők csak iskolaidőben használják a fejlesztést, ezt követően nem ellenőrzik a gyerekek tartózkodási helyét. A Guanyu Technology a Weibo-s kritikákra reagálva pedig azt nyilatkozta, hogy a vállalat „tiszteletben tartja és védi az emberi jogokat”. Az intelligens egyenruha nem követi nyomon a diákok minden egyes mozdulatát – írták.