Okospóló figyel minden szívdobbanást

Kapcsolódó cikkek

Okospóló figyel minden szívdobbanást

Okospóló figyel minden szívdobbanást

még több IoT

2 perc

Sokrétűen hasznosítható a szenzorokkal felszerelt sportruházat, az viszont már más kérdés, hogy mennyire kényelmes viselet.

A szingapúri KaHa nevű startup és a Tex Line textilipari cég találmánya a Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség (A * STAR) közreműködésével készült, és képes monitorozni, illetve rögzíteni a különféle egészségügyi adatokat. Ilyen adat lehet például a pulzusszám, a mozgás során elégetett kalória vagy a megtett lépések száma. A kapcsolódó információk ebben az esetben is a felhasználó okostelefonján érhetők el.

A tervek szerint a ruhadarab a jövő év közepén kerül kereskedelmi forgalomba, ára pedig várhatóan 20-30%-kal haladja majd meg a hagyományos sportruházatét. Az intelligens póló prototípusát egy szingapúri futóversenyen tesztelték először. 2.500 futó közül 100-an viselték a ruhadarabot. A futók elmondták, hogy habár az „okos” funkciókat hasznosnak találják, azért a kivitelezésen egyesek szerint van még mit javítani.

A póló két rétegből áll: a külső réteg a sportruházatoknál használt anyagból készült, a belső pedig szénelektródákat tartalmaz. Az egészségügyi adatokat „kulcsszenzorok” érzékelik, a mérőeszköz maga pedig a belső, gumis övszerű részen található. Mivel tervezéskor a megfelelő tisztíthatóság is fontos szempont volt, így a póló akár 100 mosást is „kibír”. A Channel NewsAsia munkatársa is kipróbálta a fejlesztést, ő egyébként azt tapasztalta, hogy mosáskor a szénelektródák kissé leváltak az anyagról.

Az egészségügyben is jól jöhet a fejlesztés

A kapcsolódó alkalmazásban nemcsak a valós idejű EKG és egyéb mutatók kísérhetők figyelemmel, hanem az applikáció egyfajta személyi edzőként is funkcionál, és a felhasználó egészségügyi állapotának megfelelő, testreszabott edzésprogramok is kidolgozhatók a segítségével.

Sim Seo Lay, a KaHa üzletfejlesztési vezetője szerint az innovációjuknak a kórházakban is nagy hasznát lehet venni, de figyelemmel lehet kísérni vele a munkavállalók teljesítményét és egészségét, valamint segítséget jelenthet akár a gyermek- és idősgondozásban is.