Magyar mérnök a Vodafone Alapítvány segélycsapatának élén

Kapcsolódó cikkek

Magyar mérnök a Vodafone Alapítvány segélycsapatának élén

Magyar mérnök a Vodafone Alapítvány segélycsapatának élén

közszolgáltatás

2 perc

Újabb bevetésen az Instant Network a hurrikán sújtotta Mozambikban.

A Vodafone Alapítvány Instant Network csapata ezúttal az Idai ciklon sújtotta Mozambikban segíti a kommunikációs hálózat helyreállítását. A Vodafone Magyarország rádióshálózat-üzemeltetési szakértői, Tóth Róbert és Pervai Csaba által tervezett Instant Network 3G eszközzel ingyenes, hordozható kommunikációs hálózat építhető ki a katasztrófák helyszínén.

Kedd reggel érkezett meg Mozambik fővárosába, Maputóba az alapítvány négyfős mentőcsapata, hogy az Idai ciklon által lerombolt országban hordozható kommunikációs eszközök telepítésével segítse a mentőcsapatok munkáját.

A hurrikán okozta halálos áldozatok száma az első jelentések szerint akár ezer fő is lehet, ráadásul a katasztrófa sújtotta területeken, köztük az ország harmadik legnagyobb városában, az 500 ezer lakosú Beirában a kommunikációs hálózatok sem üzemelnek. A Vodafone Alapítvány nemzetközi csapata – melyet Tóth Róbert, a Vodafone Magyarország mérnöke vezet – jelenleg épp Beira városát próbálja megközelíteni.

A mozambiki mentőcsapat mintegy 300 kilogrammnyi felszerelést szállít, beleértve az Instant Network 3G-t, az Instant Wi-Fi-t, az Instant Mobiltöltőt, műholdas berendezéseket és különböző IKT-eszközöket. Sikeres telepítés esetén a berendezések segítségével mobilhálózati lefedettséget, ingyenes Wi-Fi-t és telefontöltési lehetőséget biztosítanak az érintetteknek és a mentésben résztvevőknek.

Az Instant Network program emberi erőforrással és technológiával segíti a kommunikációs hálózat és a technikai háttér telepítését természeti vagy humanitárius katasztrófa sújtotta területeken. Egy katasztrófa után a kommunikációs lehetőségek megteremtése kulcsfontosságú mind az érintettek támogatása, mind a kár felmérése, mind pedig a mentési és segítségnyújtási munkálatok összehangolása érdekében.

Az Instant Network 3G hordozható mobilhálózattal 40 perc alatt kiépíthető az ingyenes kommunikációs hálózat.

Tóth Róbert az elsők között lett az Instant Network program tagja és több korábbi katasztrófahelyzetben is segédkezett már, legutóbb 2018 szeptemberében a Fülöp-szigeteken. Pervai Csaba, az eszköz társalkotója jelenleg is készenlétben van, hogy szükség esetén erősítésként csatlakozzon a mozambiki csapathoz.

„A Vodafone Alapítvány elkötelezett amellett, hogy a mobilkommunikációs lehetőségek révén oda juttassa el a segítséget, ahol a legnagyobb szükség van rá. Nagyon büszke vagyok azokra a magyar és külföldi munkatársaimra, akik részt vesznek az Instant Network programban és a technológiát egy ilyen nemes ügy szolgálatába állítják” – mondta Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese.