Innovációk a közjó és az üzleti sikerek szolgálatában

Kapcsolódó cikkek

Innovációk a közjó és az üzleti sikerek szolgálatában

Innovációk a közjó és az üzleti sikerek szolgálatában – Így fejleszt a Vodafone

IoT Podcast

2 perc

Nemrég Digitális Díjat alapított a távközlési cég, a Gartner pedig már az ötödik egymást követő évben ismerte el a vállalatot iparági vezetőként a globális m2m – gépek közötti – szolgáltatások piacán.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Vodafone Magyarország Alapítvány nemrég 15 millió forint összdíjazású, társadalmi célú technológiai díjat hirdetett. A pályázatokat Digitális Gyerekek, Digitális Család és Digitális Társadalmi Szervezetek kategóriákban várják. A meghosszabbított határidő: 2019. március 5.

„Telekommunikációs vállalatként azt látjuk, hogy a technológia segítségével nagyon jó és hatékony megoldásokat tudunk teremteni. A Gartner globális M2M-felmérése is ezt támasztja alá azzal, hogy a rekordnak számító egymást követő ötödik évben választotta piacvezetőnek a Vodafone-t. A technológiai innovációkat az alapítványi tevékenységünk során kifejezetten a közjó szolgálatába szeretnénk állítani, ezért hoztuk létre a Digitális Díjat” – mondta a Trend FM műsorában a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Alapítvány kuratóriumi tagja.

Budai J. Gergő hozzátette: „a díj megalapításával az volt a célunk, hogy kinyissuk a digitalizáció kapuját azon csoportok számára is, amelyek a társadalmunk alapját képezik. Ezen csoportok közé tartoznak a jövő generációi, vagyis a gyermekek, a társadalom alapegységeiként a családok, valamint a felzárkóztatásban és a segítségnyújtásban részt vevő nonprofit szervezetek is”.

  • A Digitális Gyerekek kategóriában olyan digitális megoldásokkal lehet nevezni, melyek segítik, színesítik a gyermekek életét – például a tanulás, ismeretszerzés, sportolás vagy a szabadidős programok területén.
  • A Digitális Családok kategóriában a felmerülő problémákra – így például a kapcsolattartásra vagy a generációs szakadék leküzdésére – választ adó megoldásokat várnak.
  • A Digitális Nonprofit Szervezetek kategóriába olyan digitális projektekkel lehet pályázni, melyek a társadalmi felelősségvállalás bármely területéhez – például az edukációhoz, a környezettudatossághoz vagy az egészségügyhöz – kapcsolódnak. A pályázat további részleteiről itt olvashat.

IoT nélkül már elképzelhetetlen a fejlődés

Budai J. Gergő a Gartner felmérése kapcsán kiemelte azt is, hogy a legfrissebb Vodafone IoT Barométer szerint az IoT-projektek mérete egyre növekszik. Tavaly a nagyszabású projektek száma megduplázódott, és a vállalatok több mint 60 százaléka egyetért abban, hogy a digitális átalakulás Internet of Things (dolgok internete) nélkül lehetetlen.

Az interjúban szó volt a Vodafone keskenysávú Narrowband IoT hálózatáról is, amely a többi között az okosparkolási rendszerek kommunikációjában tölt be fontos szerepet. A távközlési cég kísérleti jelleggel tavaly ősszel Budapest V. kerületében indította el a parkolási fejlesztését. A Belvárosban 135 darab NB-IoT Smart Parking szenzort telepítettek. Decemberben pedig Székesfehérváron is elindítottak egy hasonló projektet.

Hallgassa meg az M2M Zóna műsorát, amelyben az okosparkolás további előnyeiről és a folyamatban lévő 5G-fejlesztésekről is szó volt.