Instant Network: katasztrófáknál segít a Vodafone hálózata

Instant Network: katasztrófáknál segít a Vodafone hálózata

Instant Network: katasztrófáknál segít a Vodafone hálózata

közszolgáltatás

21 perc

A távközlési cég mérnökei által fejlesztett, hordozható mobilhálózat már számos nemzetközi katasztrófát követően támogatta a helyi kommunikációt és a mentési munkálatokat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A prototípust a Vodafone Magyarország rádiós hálózatüzemeltetési szakértői, Pervai Csaba és Tóth Róbert tervezték. Az Instant Network 2011-ben készült a nemzetközi Vodafone Alapítvány megrendelésére, a továbbfejlesztett változatot, az Instant Network 3G-t pedig 2015-ben mutatták be.

A hordozható hálózat előnye, hogy gyakorlatilag a teljes berendezés három olyan bőröndben elfér, amelyek a kereskedelmi járatokon is szállíthatók. Így a mérnökök a katasztrófát követően akár 24-48 órán belül a helyszínre tudnak érni, és ott gyorsan ki tudják építeni az ingyenes kommunikációs hálózatot a mentőalakulatok, a segélyszervezetek és a túlélők számára.

A műsorban a szakemberek elmondták: a tervezésnél elsődleges szempont volt, hogy kompakt módon elcsomagolható legyen a berendezés, és az utazást a nem teljesen megszokott körülmények között is kibírja. A speciális bőröndök további funkciója a védelem mellett, hogy azokból üzemeltetik a hálózatot.

Másodlagos szempont volt, hogy a berendezés energiafogyasztását minél inkább redukálják. A katasztrófa sújtotta területeken érthetően kritikus kérdés szokott lenni az energiaforrás biztosítása. Harmadlagos szempontként kiemelték, hogy a szállításhoz, üzemeltetéshez szükséges személyzet számát is minimálisra csökkentették. Ezzel egyrészt a személyes kockázatokat is mérséklik, másrészt a szakemberek ellátáshoz szükséges logisztikai hátteret is a töredékére csökkentik.

A fejlesztést először 2012-ben vetették be a Fülöp-szigeteken a Bopha tájfunt követően. Majd a következő évben Dél-Szudánban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban és ismét a Fülöp-szigeteken is bizonyította egyedülálló hatékonyságát. Azóta a hordozható hálózatot a többi között Nepálban, illetve Guadeloupe szigetén az Irma hurrikán pusztítását követően is alkalmazták.

Az eszköz képes egyszerre több száz telefonhívást is lebonyolítani. Egy új megoldásnak köszönhetően pedig a hálózat akár 50 Mbit/s adatszolgáltatásra is képes műholdon keresztül. Ezáltal egyszerre több száz felhasználó számára tudják biztosítani a 2G, 3G vagy szükség esetén a 4G kapcsolatot is.

További részletekért, érdekességekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!