Intelligens póló védheti a mentősöket és tűzoltókat

Intelligens póló védheti a mentősöket és tűzoltókat

Intelligens póló védheti a mentősöket és tűzoltókat

közszolgáltatás

2 perc

Az amerikai kormányzat egy olyan Dolgok Internetére épülő projektet finanszíroz, amelynek keretében szenzorokkal ellátott pólókat fejlesztenek a segítségnyújtó szervezetek munkatársainak.

A Fed Tech Magazine számolt be arról, hogy a Belbiztonsági Minisztérium nemrég olyan kutatást kezdett el támogatni, amelynek részeként speciális ruhadarabokat és viselhető kiegészítőket terveznek. Ezek különlegessége, hogy csaknem valós időben képesek a tűzoltók és mentősök egészségi állapotát nyomon követni. 

A kezdeményezésben két kanadai IoT (Internet of Things) vállalkozás működik együtt, a biometrikus pólójával ismertté vált Hexoskin, valamint a SensorUp. A rendszerben egyébként még mintegy 40 másik készülékgyártó technológiáját és megoldásait is felhasználták, így sikerült elérni, hogy a vizsgált személyek állapotát egy-két másodperces késéssel lehessen követni. 

Jön a hőség? Klíma helyett okosruha lehet a megoldás

A program a már említett Hexoskin felsőjének továbbfejlesztése. Az internetre kapcsolt öltözék érzékelők segítségével ellenőrzi a szívritmust és a légzés gyorsaságát, anélkül, hogy a viselőjének egy fejre vagy arcra rögzített felszerelést kellene hordania.

„A SensorUp tervezte a megfigyelésre alkalmas platformot, és azért döntöttünk úgy, hogy együttműködünk velük, mert a kollégáik a mi pólóinkat használják az életjelek nyomon követésére” – magyarázta a Hexoskin vezérigazgatója.  

Mindeközben a SensorUp jelenleg még gőzerővel dolgozik az IoT-alapú technológiák egyik gyakori hiányosságán. Egy olyan központosított platformot szeretnének létrehozni, amely képes a több ezernyi készülék által összegyűjtött információt egy helyen csoportosítani. A cég ezt egy nyílt forrású, felhőre épülő platformon keresztül szeretné megvalósítani, mely lehetővé teszi a különböző forrásokból származó adatok nyomon követését és szétválogatását. 

„Az a célkitűzésünk, hogy a Dolgok Internetét minél nyitottabbá és kölcsönösen összekapcsolttá tegyük. Jelenleg az applikációk száma még megegyezik vagy magasabb az érzékelők számánál. Ez korántsem ideális, hiszen például a mentősöknek és a tűzoltóknak vészhelyzetben pillanatok alatt kell átlátniuk mindent” – nyilatkozta Steve Liang, a fejlesztőcég vezérigazgatója.

Forrás: ReadWrite