Az okosruhák akár életet is menthetnek

Az okosruhák akár életet is menthetnek

Az okosruhák akár életet is menthetnek

még több IoT

1 perc

Az intelligens ruhadarabok kényelmesebbek lehetnek, mint hagyományos társaik, vagy akár életmentő funkciókkal is felszerelhetőek. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint ezek száma 2012-re elérheti a 190 millió eladott darabot.

Egyre több ilyen termék jelenik meg, ott van például a Levi’s dzsekije, melynek segítségével a biciklisták vagy a motorosok csatlakozhatnak okostelefonjaikhoz.

A kabát ujjának érintésével hozzáférhetnek kedvenc mobilos alkalmazásaikhoz, beállíthatják zenehallgatáshoz a hangerőt vagy némíthatják a bejövő hívásokat. A Google Jacquard érintésérzékelő technológiájával ellátott darab a digitális funkciók ellenére biztonságosan mosható.

Egy portugál textilipari cég pedig olyan új vitorlás kabátot fejlesztett ki, amely a vízzel érintkezve automatikusan felfúvódik – a termék hamarosan piacra is kerül. A Damel által megálmodott SeaB2 víz- és tűzálló, hőszigetelt, sőt még a kisebb elektromos kisülésektől is megvédi viselőjét, valamint különböző jelzőrendszerekkel (síp, lámpa, tükör) is rendelkezik, így a bajba jutott tengerész megpróbálhat jelezni a közeli hajóknak is.

Ebből is látszik, hogy egyre inkább előtérbe kerül az „okos” ruházkodás: a Tractica új jelentése szerint 2021-re az intelligens, illetve szenzorral ellátott darabok száma elérheti a 190 millió darabot. A csatlakoztatott ruhadarabok számtalan területen megjelenhetnek a sportviselettől kezdve a hétköznapi darabokon keresztül a luxusruházatokig.

Forrás: Emirates 24/7