Így is akadálymentesebb lehet a vasúti utazás

Kapcsolódó cikkek

Így is akadálymentesebb lehet a vasúti utazás

Így is akadálymentesebb lehet a vasúti utazás

közszolgáltatás

1 perc

Az Egyesült Királyság vasúthálózatának többségét birtokló és kezelő társaság reméli, hogy mindezzel hozzájárulhatnak az utasélmény javításához.

Martin Frobisher, a Network Rail műszaki igazgatója elmondta, a modern technológia szélesebb körű felhasználásával és eszközeik ezreinek távoli állapotmegfigyelésével szeretnék kihasználni vállalatuk alkalmazásfejlesztő szakembereinek képességeit.

Céljuk, hogy az így nyert információkból az utasok is profitálhassanak, különös tekintettel az akadálymentes közlekedésre. A mozgássérültek így elkerületik az olyan útvonalakat, ahol meghibásodott a lift vagy a mozgólépcső.

„Az Access For All program keretében az elkövetkező 10 évben meg szeretnénk duplázni a lifttel rendelkező állomások számát, hogy egyre többen vehessék igénybe Nagy-Britannia vasútvonalait” – tette hozzá Frobisher.

A kapcsolódó adatok felhasználásával ráadásul a torlódások is elkerülhetők – vagy legalábbis csökkenthetők –, amik kritikus pontot jelentenek a vasúthálózat működtetésében.

A Network Rail tájékoztatása szerint adataik korábbi közzététele az alkalmazások gyors fejlesztését eredményezte, ami hatékonyan segít az utasoknak az utazás megtervezésekor.

Első lépésként nagyjából 370 lift és mozgólépcső valós idejű adatai lesznek elérhetők szerte az országban. A tervek szerint ez a szám a következő egy-másfél évben 463-ra fog majd emelkedni.

A távfelügyeleti eszközök jelenleg a vasúttársaság liftjeinek 80%, mozgólépcsőinek pedig 60%-ára vannak felszerelve. A külsős fejlesztők pedig egy alkalmazásprogramozási interfész (API) segítségével tudják felépíteni a valós idejű adatokon alapuló applikációkat.

A Network Rail a következő hónapokban honlapján keresztül is biztosítja az utastájékoztatást.

Forrás: