Időjóslás a közösség erejével

Időjóslás a közösség erejével

Időjóslás a közösség erejével

közszolgáltatás

4 perc

Az Egyesült Államokból induló kezdeményezés segítségével mindenki saját okoseszközével járulhat hozzá, hogy a helyi meteorológiai adatok sokkal pontosabbak legyenek.

A BloomSky már korábban is indított egy Kickstarter-kampányt, az internetes közönség akkor is nagy sikerrel finanszírozta az ötletüket. Abban a projektben egy olyan hálózat kiépítése volt a cél, amely pontos, lokális adatokkal szolgál az időjárásról, sőt még aktuális fotókat is készít.

A mostani kampányukban a Sky 2-t mutatták be, valamint a Storm viharérzékelő modellt is. A sztenderd időjárás-ellenőrző rendszerük képes minden fontos adatot mérni, így a hőmérsékletet, a légnyomást, a páratartalmat és a csapadékot, míg a viharjelző további fontos paramétereket is vizsgál, mint például a szél sebessége és iránya, a lehullott csapadék mennyisége vagy az UV-sugárzás mértéke.

Akkumulátoraik akár húsz napig is bírják egy feltöltéssel, de lehet hozzájuk olyan napelemeket is vásárolni, amelyekkel összekapcsolva folyamatos működnek. Természetesen mindegyik változat víz- és porálló, valamint az extrém magas és alacsony hőmérsékleteket is kibírják.

A Sky-oszlopba beépített kamera néhány percenként fotót is készít az égről (vagy amerre a felhasználó irányítja), a nap végén pedig ezekből egy látványos gyorsított felvétel is készülhet.

A mért adatokat végül a rendszer a kapcsolódó BloomSky alkalmazásban jeleníti meg. Természetesen a felhasználók nemcsak a saját környékük időjárását követhetik, hanem mindegyik mérőállomás egy nagyobb hálózathoz is kapcsolódik, és a rengeteg mérés alapján részletes hőmérsékleti térkép is készül.

A fejlesztés a világ legtöbb országában elérhető, idehaza hasonló kezdeményezés volt még annak idején a ma már kiépült hálózattal rendelkező Időkép is.

A kapcsolódó Kickstarter-kampányból már csak néhány nap van hátra, de már a kitűzött 80 ezer dolláros cél nyolcszorosánál tart a projekt. Bár a legkedvezőbb áron kínált termékek már elfogytak, de még mindig megvásárolhatóak bizonyos szettek a tervezett kereskedelmi árnál olcsóbban. A kiszállítást még idén ősszel tervezi a cég.