Időjós az esernyőbe rejtve

Időjós az esernyőbe rejtve

Időjós az esernyőbe rejtve

még több IoT

4 perc

Francia tervezők olyan okosesernyőt fejlesztettek ki, amely időjárásadatokkal szolgál, és azokat az online közösséggel megosztva valós idejű előrejelzéseket is biztosít.

Bizonyára sokan jártak már úgy, hogy az internetes előrejelzésekben bízva ernyő nélkül indultak el, és végül bőrig áztak, vagy esetleg csak másnap jutott eszükbe, hogy a vonaton felejtették az esernyőt. Számukra megoldást jelenthet az Oombrella, amely környezeti szenzorainak köszönhetően frissítéseket és értesítéseket küld tulajdonosa okostelefonjára. A felhasználó így valós időben követheti nyomon az időjárás alakulását.

A termék közösségi forrásgyűjtő Kickstarter-oldalán található információk szerint kevlár anyagának köszönhetően az ernyő ellenáll az erős szélnek és a heves esőzéseknek, fogantyúja pedig olyan vízálló műanyagból készült, mely garantálja a belehelyezett szenzoros kapszula védelmét.

Az érzékelők képesek mérni a hőmérsékletet, a nyomást, a páratartalmat és a fényerőt, az adatokat pedig Bluetooth-on keresztül a kapcsolódó mobilalkalmazásnak továbbítják, így a tulajdonos még időben felkészülhet az eső érkezésére.

Az eszköz mellé hozzáférés jár a Wezzoo felhasználói közösséghez, így a felhasználók valós időben oszthatják meg egymással a helyi időjárási információkat. Sőt, elvesztett ernyőjüket is könnyebben megtalálhatják, ugyanis az a közösség tagjainak telefonjain keresztül továbbra is csatlakozhat a hálózatra – feltéve, ha azok Bluetooth-távolságon belül vannak.

A világhálóra csatlakoztatott esernyő a tervek szerint kétféle változatban lesz elérhető: klasszikus hosszú, hajlított fogantyúval és kisebb, egyenes nyéllel. A szenzorokat tartalmazó kapszulát önállóan is meg lehet majd vásárolni, így elméletileg bármilyen ernyő „felokosítható” lesz.

Az érzékelőt 29 euróért önmagában lehet előrendelni, a három színben – szivárványban, feketében és fehérben – elérhető esernyő ára pedig 64 euró. A kampányból még szűk két hét van hátra, a kitűzött 59 ezer eurós támogatási összegnek pedig eddig a háromnegyedét gyűjtötték össze. A kiszállítást a fejlesztők idén októberre tervezik.