Hogyan válnak okosabbá a holnap városai?

Hogyan válnak okosabbá a holnap városai?

Hogyan válnak okosabbá a holnap városai?

közszolgáltatás

2 perc

Ahány település, annyi probléma és annyi megoldás, de a technológia új hulláma előbb-utóbb minden régiót elér.

A smart city fogalom megértésében az első kérdések egyike: hogyan lehet egyik város okosabb a másiknál? Miként válhat intelligensebbé az adott település? A válasz erre természetesen meglehetősen komplex. A XXI. század vezérszavává váló „okos” kifejezés definiálása a különböző városokban, különböző szektorokban mást és mást jelent. 

Szerteágazó fejlesztések

Van, ahol a környezetvédelem hatékony fejlesztésére, van, ahol a városi forgalom és a közlekedési dugók visszaszorítására használják a szenzorokat és az általuk termelt nagy mennyiségű adatok elemzését. Van, ahol a zöld célokat a közösségi kerékpár- vagy autókölcsönző rendszerek kiépítésével valósítják meg.

A jövő városa okos és akadálymentes

Néhány városban, mint például a dél-koreai Songdóban az innovatív fejlesztéseket, a high-tech előretörését – sok más mellett – az infrastruktúrában lehet felfedezni. Masdarban, az Egyesült Arab Emírségben pedig a „zöld városra” fektették a hangsúlyt – a megvalósítás szintjén is. 

Tanzániában, Dar es Salaam városában például egy OpenStreetMap alkalmazás segíti az ott lakókat. Fokváros külső, fejlett részében pedig már okostelefonon keresztül is lehet napenergiát vásárolni.

Bár jelentős különbségek vannak az okosodó települések között, az azonban közös pont lehet, hogy a technikai fejlesztések – aspektustól függetlenül – nagy előnyöket generálnak a tarthatatlan urbanizációs folyamatokban. 

Versengő városok

Az Egyesült Királyságnak kimondott célja, hogy ne csak okosvárosokat hozzon létre, hanem a világ „smart city” központjává váljon. Efelé már számos lépést tettek.

Skócia legnagyobb városa, Glasgow például 24 millió fontot költött arra, hogy intelligens készülékeket helyezzen működésbe városszerte. Az új program részeként átalakították a közvilágítást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lámpák akkor kapcsolódnak fel, hogyha egy gyalogos vagy biciklis jár a környéken, a fény ereje azonban automatikusan csökken, ha nincs mozgás. Az utak mentén pedig olyan szenzorokat helyeztek el, amelyek valós idejű információkat közvetítenek a forgalomról. 

A városvezetés az okosfejlesztéseket az egészségügyben és más szociális területeken is előtérbe szeretné helyezni, ugyanis az Egyesült Királyságon belül Glasgowban az egyik legalacsonyabb a várható életkor. 

Cikksorozatunk folytatását hamarosan olvashatják.

Forrás: BBC