Okosvárosok a Google-től

Okosvárosok a Google-től

Okosvárosok a Google-től

közszolgáltatás

2 perc

A keresőprogramjáról híres vállalat nemrég új fejlesztőcsapatot állított fel a smart city körüli ötletelésre és az elképzelések kidolgozására. A Sidewalk Labs-et már most az önjáró autókat fejlesztő részleghez hasonlítják.

A Google már régóta továbbhaladt és eltért a kezdeti keresőmotoros irányuktól. A szoftveres megoldásokon túl jó ideje foglalkoznak fizikai eszközökkel is: elég az okosszemüvegükre vagy az önmagát vezető autójukra gondolni. A Sidewalk Labs a legnagyobb fizikai „eszköz” fejlesztését célozza meg: magát a városét.

Szakértő tehetségek

A team élén Daniel L. Doctoroff áll, New York korábbi pénzügyi fejlesztésekért felelős polgármester-helyettese, valamint a Bloomberg L.P. volt vezérigazgatója. A Sidewalk Labs külön startupként működik New Yorkban, de a Google központjában is kapnak egy csapatot, amelyet a cégóriás társalapítója, Larry Page vezet.

Page már a kezdetektől fogva a nagyobb projektekhez hasonlította a csoportot, például a Google X-hez (hozzájuk kötődik az önjáró autó fejlesztése is). A startup felépítését a Calico egészségügyi innovációkkal foglalkozó cégről modellezték, amely egy, a Google-től független, azonban általuk támogatott vállalkozás.

Technológia az emberek felől

Doctoroff a startupot valahol a városfejlesztő hackerek (civic hacker) és a nagy technológiai óriások közé helyezi. Nem szeretné azokat a cégeket utánozni, amelyek felülről lefelé építkeznek, és a saját termékeiket, saját elképzeléseiket erőltetik rá a városra és az emberekre.

A jövő városa okos és akadálymentes 

Sokkal inkább a fordított, alulról felfelé irányt tartja jó ötletnek, amikor az ott élők is részt vehetnek az innovációs folyamatban, és közösen oldhatják meg a hatékonysági, kényelmi vagy akár gazdasági problémákat a technológia segítségével. Az okosvárosok esetében kulcskérdés egyebek közt a hatékonyabb forgalomszervezés, a légszennyezés csökkentése, az energiafelhasználás optimalizálása és a települést, illetve a városlakókat érintő kiadások lefaragása is.

A startup már június óta működik, de azóta még mindig csak a kreatív ötletelés fázisában járnak, viszont egy akkora támogatói bázis, mint a Google, valamint ilyen neves kreatív gárda olyan csapatot feltételez, akikre érdemes odafigyelni az intelligens városok jövője kapcsán.

Forrás: WT Vox