Budapest 10 év múlva válhat okosvárossá?

Budapest 10 év múlva válhat okosvárossá?

Budapest 10 év múlva válhat okosvárossá?

energia

2 perc

Okos és zöld megoldásokra vágynak a magyarországi városlakók – derül ki a GE Lighting és a Szeretlek Magyarország közös online felméréséből.

A „smart city-nek” számtalan előnye lehet: például hatékonyabb forgalomtervezés és településmenedzsment valósítható meg, a jövő fejlett közvilágítási rendszerei előre jelezhetik a földrengéseket, mérhetik az UV-B sugárzást, a pollenszintet vagy a gyorshajtásokat, de segíthetnek az autósoknak a parkolásban is, illetve az automatikus balesetjelentés is működtethető.

A nemzetközi trendekkel összhangban Magyarországon is egyre több település számára a LED jelenti az energiahatékonyság és az okos-városszervezés legfőbb eszközét. A megkérdezettek többsége szerint Budapest több mint 10 év múlva válhat intelligens várossá, miközben az ehhez szükséges technológia már ma is rendelkezésre áll.

„Több városban folynak már tesztelések különböző ’okos’ koncepcióra. Itthon egyelőre a közvilágításban találkozunk először az energiahatékony és környezetbarát LED-technológiával, hiszen a nemzetközi trendeknek megfelelően egyre több hazai önkormányzat újítja fel világítási rendszerét.

Az azonban még nem köztudott, hogy ezek a fényforrások a jövőben nem csupán világítanak, de 'beszélnek' is hozzánk, adatot szolgáltatnak majd, melyeket a különböző applikációk dolgozzák fel” – mondta Kalocsai Kinga, a GE Lighting kommunikációs vezetője.

A jelen és a jövő is a LED

A felmérésben résztvevők a jövő világításának számító LED előnyei közül az energiahatékonyságot, a biztonságot és az intelligens technológiák bevezetésének lehetőségét emelték ki.

A pozitívumok között szerepelt még, hogy képesek napenergiával működni, fényük vezérelhető, valamint, hogy segíthetnek a várostervezésben: például az ilyen eszközök akár arra is programozhatóak, hogy mérjék és továbbküldjék a forgalomra és a szmogra vonatkozó adatokat.

„A hagyományos világításnál 40–60 százalékkal kevesebb energiát felhasználó, hosszabb élettartamú és kevesebb karbantartást igénylő LED-világítótestek egy egymilliós város közvilágításában akár évi 600–700 millió forint megtakarítást is eredményezhetnek, mivel a városok átlagosan az általuk felhasznált áram közel felét fordítják az éjszakai megvilágításra” – összegezte Csuhai József, a fényforrásüzletág projektvezetője.