Új boltokat nyithat az Amazon Go

Kapcsolódó cikkek

Új boltokat nyithat az Amazon Go

Új boltokat nyithat az Amazon Go

kereskedelem

1 perc

Az expanzióval kapcsolatban elejtett év eleji megjegyzések után az Amazon nagy hallgatásba burkolózott. Néhány jelből azonban már korábban is arra lehetett következtetni, hogy Chicago és San Francisco lesz a célpont.

A cég januárban nyitotta meg a nagyközönség számára első, pénztár nélküli boltját a Washington állambeli nagyvárosban. Most az Amazon honlapján feltűnt álláshirdetések szerint újabb két városba keresnek üzletvezetőket. Újságírói kérdésre a vállalat szóvivője is megerősítette a nyitás tényét, de időpontot még nem árult el. 

Chicagóban egy ingatlanos szúrt ki még februárban egy „Amazon-boltra” kiadott építési engedélyt. Pár nap múlva egy helyi lap számolt be arról, hogy a vállalat boltot tervez nyitni a városban. Szintén februárban a Recode-ban jelent meg a hír, hogy a kereskedőóriás egy Los Angeles-i ingatlanfejlesztővel tárgyal egy új üzletről. Szó esett újabb Seattle-beli helyszínekről is. A terveket ismerő forrásokra hivatkozva a lap azt állítja, hogy az Amazon idén hat boltot tervez nyitni.

A futurisztikus üzletekben a vásárlók okostelefonjuk erre kifejlesztett applikációjával juthatnak be az üzletbe. A boltban az Amazon rendszere kamerák és érzékelők segítségével követi a vevőt, és azonosítja a polcról leemelt termékeket. Kilépés után nem sokkal pedig a vásárló megkapja a számlát azokról az árucikkekről, amelyeket magával vitt.

A szisztéma  – amelyet maga a társaság csak „just walk out shopping”, azaz „kisétálós vásárlás” néven emleget – nem volt mentes a gyerekbetegségektől. A csaknem 14 hónapnyi próbaüzem alatt, amikor az alkalmazottak tesztelték a boltot, több technikai nehézség is adódott. Az elmúlt néhány hónap „élesben szerzett” tapasztalatai alapján viszont a fejlesztés, úgy tűnik, hogy működik.