Ipari okosmegoldások: PDA a gyárban, raktárban és terepen

Kapcsolódó cikkek

Ipari okosmegoldások: PDA a gyárban, raktárban és terepen

Ipari okosmegoldások: PDA a gyárban, raktárban és terepen

IoT Podcast

22 perc

Akkorák, mint egy okostelefon, tablet vagy laptop, de sokkal masszívabbak, erősebbek és környezetállóak. Ezek a PDA-k – olyan kéziszámítógépek (Personal Digital Assistant), amelyek segítenek a gyártásban, raktározásban vagy éppen a szervizelésben.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna rádióműsorban Fehér Zsolt, a PDA Rendszerház ügyvezető igazgatója beszélt a részletekről.

A cég az ipari kivitelezésű – por- és vízálló, extrém hőmérsékletet vagy páratartalmat bíró, rázkódás- és ütésálló – tabletek, PDA-k, panel PC-k, valamint vállalati mobilitásmenedzsment rendszerek hazai forgalmazója. Kisebb projekttől kezdve a több ezer darabszámos fejlesztésekig a legtöbb iparágban jelen vannak a megoldásaik.

„A PDA-k tipikus alkalmazása a gyártási folyamatokról való visszajelentés, illetve a készülék a gyártási, raktározási folyamatokba beavatkozási lehetőséget is biztosít. Például egy fröccsöntő gépnek a kimenetét a késztermékek jelentik. A gépről a rendszer log file-t készít, hogy milyen terméket, mikor, mekkora mennyiségben és hová gyárt. A mért adatokat a háttérben, például SAP-ben is automatikusan rögzíthetik. Majd ezt követően a vállalatirányítási program visszajelentést küld a gyártásnak, hogy milyen termékből hány darabra van szükség. Mindezt gyártás közben a PDA-kon is képes visszajelenteni a rendszer, de természetesen az online kapcsolatnak köszönhetően azonnali riasztások is érkezhetnek a mobileszközökre” – részletezte Fehér Zsolt.

A raktározásban ezek a kéziszámítógépek az összes jelenleg használt azonosítási lehetőséget – a többi között egy- vagy kétdimenziós vonalkódokat, rádiófrekvenciás RFID-tag-eket – is képesek gyorsan, néhány másodperc alatt kezelni és olvasni.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a „terepen” történő szerviznél a készülékeik további előnye az egy feltöltéssel elérhető legalább 8 óra üzemidő. Ez alatt az idő alatt a PDA-k bekapcsolt vonalkód-olvasóval, erős háttérvilágítással és 3G vagy 4G kapcsolattal is folyamatosan, megbízhatóan működnek.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM műsorát. A műsorvezető Szűcs Péter.