Ipar 4.0: magyar innováció a gyártástechnikában

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0: magyar innováció a gyártástechnikában

Ipar 4.0: magyar innováció a gyártástechnikában

gyártás

2 perc

A hazai gyártócégekhez is begyűrűznek a jelenleg is zajló negyedik ipari forradalom újdonságai. Az Ipar 4.0-nak is nevezett új korszak innovációjának kulcsfogalmai az automatizálás, a termelési adatok gyűjtése és elemzése lesznek. Ezen a területen szállt be a versenybe egy hazai kisvállalkozás a teljes egészében magyar fejlesztésű termékével.

Az Európa legfejlettebb ipari régióiból kiinduló Ipar 4.0 kezdeményezés napjainkra már kitört a startupok és a technológiai világcégek szűk köréből, és elérhetővé vált a kis- és közepes vállalkozások számára is. A számos gazdasági szegmenst, de főként a gyártó-termelő szektort érintő átalakulás legfontosabb kulcsszavai az automatizálás és az olyan innovatív megoldások, amelyek hatékonyságnövekedést vagy költségcsökkentést eredményezhetnek.

A hazai gazdaságban rejlő potenciált mutatja, hogy a magyar cégek nemcsak a külföldi technológiák adaptálásával, hanem hazai fejlesztéssel is bekapcsolódnak a folyamatokba. A magyar tulajdonú RG Net Kft. az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó innováció egyik regionális szereplője. Az általuk fejlesztett termelésnyomonkövető terminál teljes egészében magyar termék: mind a berendezés, mind a rajta futó szoftver a cég mérnökeinek munkáját dicséri.

„A terminál egy acélvázas, por-, csepp- és ütésálló céleszköz, amely kialakításánál fogva alkalmas gyártósori körülmények közötti használatra. Egyszerűvé és hatékonnyá teszi a kontrollingot, mert pontosan nyomon lehet vele követni az egy-egy munkadarab elkészítésére fordított időt. Mivel szinte bármilyen vállalatirányítási szoftverrel kompatibilis, ezért az összegyűjtött adatok gyorsan és könnyen adatbázisba rendezhetők és elemezhetők. Emellett mi magunk is biztosítani tudjuk a teljes szoftveres hátteret abban az esetben, ha egy cégnek nincsen ERP-rendszere, vagy pedig nem rendelkezik a szükséges gyártástámogató modullal” – összegezte Herbály István, az RG Net ügyvezetője.

Az eszköz további fontos előnye, hogy egy jelentős piaci rést fed le. Léteznek ugyanis hasonló terminálok, de csak komplex és drága, integrált rendszerek alkotóelemeként. Ezeket pedig a pár száz főt foglalkoztató kisebb üzemek nem engedhetik meg maguknak. A magyar fejlesztésű berendezés viszont önmagában is használható.

A dél-dunántúli RG Net Kft. ipari célú hardverek és szoftverek fejlesztésével foglalkozó, magyar tulajdonú vállalkozás. Szakterületük a speciális feladatok megoldására készített céleszközök és a rajtuk futó beágyazott programok készítése.