Időbe telik, amíg felbőgnek idehaza az ipar 4.0 motorjai

Kapcsolódó cikkek

Időbe telik, amíg felbőgnek idehaza az ipar 4.0 motorjai

Időbe telik, amíg felbőgnek idehaza az ipar 4.0 motorjai

IoT Podcast

5 perc

A negyedik ipari forradalom részeként a gyártás „okosabbá” válása, az adatvezérelt termelés egyértelműen a jövő fejlődési iránya. Vannak már Magyarországon is élenjáró vállalatok, és egyre több a megvalósult projekt vagy a stratégiába beemelt fejlesztési terv, ugyanakkor a mindenek felett álló gyártási stabilitás nem egyszer felülírhatja a gyors digitalizációt.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Mindegyik ipari forradalom jelentős hatással volt a világra, most is hasonlóan gyökeres folyamat zajlik, ahogy a digitalizáció beszűrődik a gyártóipar életébe. Nyilván ezzel együtt jár egy erőteljes paradigmaváltás is. Felokosodnak az üzemek, és a ’smart factory’ produktívabb, hatékonyabb lesz, egyúttal tervezhetőbbé válik a teljes előállítási folyamat is. A gazdasági szempontok mellett érdemes kiemelni, hogy a technológiai fejlődéssel kapcsolatban ma már egyre inkább elvárás a fenntarthatóság, adott esetben az is, hogy a digitális átállás után klímabarát és energiatakarékosabb legyen a működés” – mondta az IDC piackutató cég hazai ügyvezetője, országmenedzsere a Trend FM műsorában.

Bakk József szerint az ipar 4.0 és a fenntarthatóság úgymond kéz a kézben jár, és parallel tudnak futni. Ha ugyanis olyan technológiákat vezetnek be a cégek, amelyekkel eleve kevesebb energiát használnak fel, vagy hatékonyabban használják fel azokat, akkor az a korábbinál már önmagában egy klímabarátabb megoldás.

Vírushatások a vállalatok életében

„A koronavírus-járvány hatásai szerteágazóak, van olyan mondás, hogy az elmúlt időszakban technológiai szempontból a 3C okozta a legnagyobb változásokat, ezek a CIO (IT-technológiai vezető), a CEO (vezérigazgató) és a Covid. Való igaz, hogy a járványhelyzet a technológiai beruházásokra pozitív hatással volt, ha például a kollaborációról beszélünk, hiszen amelyik társaság megtehette, az átállt az online munkavégzésre, így felértékelődött a virtuális csapatmunka” – részletezte a szakember.

A gyártóipar esetében ugyanakkor teljesen más volt a helyzet, a pandémia hatására számos ágazatban hirtelen estek vissza a megrendelések, megszakadtak az ellátási láncok, és nehézkessé vált a szállítás. „Ebben az eleve bizonytalanná vált helyzetben több ipar 4.0-ás projekt is megkérdőjeleződött, főleg igaz ez a 2020-as évre. Ugyanakkor az IDC erre az időszakra vonatkozó kutatása is rámutatott, hogy még a nagyfokú bizonytalanság ellenére sem torpant meg az ipar 4.0 piacának a fejlődése. Ehelyett inkább az volt a jellemző, hogy az üzleti döntéshozók elhalasztották a fejlesztéseket. Tehát szó sincs arról, hogy lezárták volna ezeket a projekteket, hiszen azoknak jóval nagyobb a vélt hatása a termelésre, minthogy simán le lehetett volna őket söpörni az asztalról” – tette hozzá.

Nem gyorsvonat, inkább lassan irányt váltó teherhajó

A negyedik ipari forradalomhoz kapcsolódó projekteket nem úgy kell elképzelni, hogy egyik hónapról a másikra zajlanak, hanem általában jelentős invesztíciót igényelnek, és többéves vagy akár évtizedes tervbe illeszkednek. Vannak persze olyan üzemek, amelyek az elmúlt időszakban eleve okosgyárként jöttek létre, ugyanakkor a legtöbb vállalat nem ilyen. A többségnek van egy masszív öröksége (legacy) – például heterogén a gyártósora –, ami behatárolhatja a rövid távon megvalósítható beruházásokat, és fékezheti a gyors digitalizációt.

„Sok esetben a ’80-as, ’90-es évekből, de akár még a ’70-es évekből is vannak olyan gyártósori elemek, amelyek egyébként tökéletesen és nagyon üzembiztosan működnek, így hozzák az úgynevezett uptime számokat. Ez pedig pontosan az egyik gátja az ipar 4.0-ás átalakulásnak, hiszen egy jól üzemelő egységet kellene egy jobbal kiváltani. Az uptime mutató arra vonatkozik, hogy mondjuk, 24 órából 24 órát működnek stabilan a berendezések, és ezt kellene lecserélniük a vállalatoknak egy új megoldásra, ami mindig hoz valamennyi bizonytalanságot. Úgyhogy röviden az a válasz, hogy nem egyik percről a másikra indulhat be a legújabb fejlesztések felpörgetése, hanem évek vannak előttünk. Ezt megerősítette a kutatásunk is, hogy még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak” – fejtette ki Bakk József.

Természetesen vannak olyan szegmensek, ahol a digitalizációs projekteknek nem többéves, hanem akár hónapokban mérhető a befektetésarányos megtérülése (ROI – Return of Investment). Erre vannak példák a többi között a kontrolling-, a pénzügyi-, illetve a tervezőszoftverek piacáról.

Íme néhány slágerterület

Az egyik legnépszerűbb ipar 4.0 fejlesztésnek a prediktív karbantartás számít. Ha például a tömegesen kihelyezett szenzoroknak, a dolgok internetére (IoT) kapcsolt gépeknek köszönhetően valós idejű, részletes adatsorok vannak a berendezésekről, akkor az előrejelző karbantartás segítségével azt is meg lehet mondani, hogy várhatóan mikor fog elromlani egy alkatrész, mikorra érdemes időzíteni a felülvizsgálatot, a javítást vagy a cserét. Ez nagymértékben csökkenti a szervizköltségeket, sokkal jobban tervezhetővé válik az üzemeltetés, és elkerülhetők a súlyos veszteségekkel járó, nem várt, akár két-három hetes leállások.

A másik szintén felkapott terület az energiamenedzsment. A gyártás során nyilvánvaló, hogy rengeteg energiát használnak fel az üzemek. Ennek optimalizálása, az energiapazarló egységek feltérképezése és cseréje, a hatékonyság növelése természetesen nemcsak az adott társaság büdzséjének kedvez, de a környezeti szempontok miatt is egyre fontosabbá válik. A szakértő kiemelte továbbá az üzemi folyamatok gördülékenységét, tervezhetőségét segítő, összekapcsolódó MESH-rendszereket is, de a járványhelyzet az AR/VR-megoldások szerepét is felértékelte.

„A kiterjesztett (augmented) és a virtuális valóság (virtual reality) iránt már korábban is számottevő volt a kereslet a betanítás és a munkahelyi tréningek terén, vagy a megadott folyamatok virtuális leképezése kapcsán. A covid miatt viszont hirtelen még több területen vált szükségessé, hogy a munkatársak akár úgyis láthassanak gépeket, különféle beállításokat és kezelési útmutatókat, hogy nincsenek jelen. Ezáltal még erőteljesebben növekedett az AR/VR ipari felhasználása” – sorolta az IDC Magyarország ügyvezetője.

A robotok tényleg elveszik a munkát?

Bakk József szerint a magyarországi munkaerőhiány miatt fontos annak a vizsgálata is, hogy az innovatív beruházásokkal mennyire lehet elősegíteni a munkaerő pótlását vagy kiváltását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rövid távon nem lehet az ipar 4.0-ával nagymértékben kiváltani a munkaerőt, inkább a technológia támogató, kiegészítő szerepe emelhető ki. Például a sokat emlegetett mesterséges intelligencia sem tart még ott, mint amekkora földcsuszamlásszerű hatást vizionálnak ezekbe a fejlesztésekbe.

„Jelenleg még a hazai piacon is sokkal inkább az a következő időszak kulcskérdése, hogy miként találhatnak megfelelő szaktudású dolgozókat a cégek. Természetesen vannak olyan projektek, amelyek bizonyos, emberek által végzett feladatokat a jövőben feleslegessé tehetnek, vagy meg is szűnhetnek egyes pozíciók. Ettől függetlenül az adatvezérelt vállalatoknál más munkalehetőségek is születnek, amelyeknél adott esetben másfajta tudásra, újabb skillekre lesz szükség” – részletezte a szakember.

A további részletekért hallgassa meg az IoT Zóna műsorban elhangzott interjút!