A határokon túl terjeszkedik a Codecool

Kapcsolódó cikkek

A határokon túl terjeszkedik a Codecool

A határokon túl terjeszkedik a Codecool

IoT Podcast

2 perc

Tovább bővíti lehetőségeit a hazai programozó iskola, céljuk, hogy az online térbe áttérve, egyre inkább globális szereplővé váljanak. Az interneten bárhonnan lehet jelentkezni a képzésre, amely eddig csak Lengyelországban, Romániában és idehaza volt elérhető. A program nemcsak fiataloknak szól, ami viszont még érdekesebb, egyre több hölgy csatlakozik hozzá. A részletekről Ferenczy Anna marketingigazgatót kérdeztük a Trend FM műsorában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Covid19-pandémia miatt bevezetett digitális oktatás a programozási képzésekre is jelentős hatással volt. Korábban több tízezer ember hiányzott hiányzott az informatikai szektorból, ami mára ugyan valamelyest javult, de továbbra sincs megállás.

Mindezzel a Codecool is tisztában van, ami eredetileg „hagyományos” iskolaként működött, a programozást saját campusaikon tanították. A koronavírus-helyzet miatt azonban ez nem volt tartható, így még a kormányzati intézkedések bevezetése előtt, gyakorlatilag 2-3 nap alatt álltak át az online oktatásra – mondta az IoT Zóna rádióműsorban Ferenczy Anna.

Az utóbbi időben a korábbiakhoz képest megduplázták az oktatásokat, kínálatukban a frontend fejlesztői képzéstől kezdve a „normál” programozó kurzusig több minden is megtalálható.

Az oktatások jelentős része egyelőre Magyarországon zajlik, de Kelet- és Dél-Európában is egyre nagyobb az érdeklődés az iskola iránt. A cég Európában piacvezetőnek számít azokban a lokációkban, ahol jelen vannak. Most pedig Nyugat-Európába is be szeretnének törni, de akár Ázsia irányába is terjeszkednének.

A téma aktualitását jól mutatja, hogy Európa tavaly decemberben 26 ágazati partner együttműködésével külön szövetséget hozott létre a digitális tudás témakörében. Az Európai Szoftverkészség-fejlesztési Szövetség (ESSA) célja a kapcsolódó stratégia és tanterv kidolgozása és végrehajtása. Magyar részről a Codecool mellett a Budapesti Műszaki Egyetem és az IVSZ csatlakozott az ESSA alapítóihoz.

Tekintve, hogy Európában 750.000, digitális tudást igénylő új munkahely megjelenése várható, így egyre nagyobb lesz az igény az ilyen képzést adó intézményekre. Ezek esetében elsősorban az oktatás minősége és ára lesz a meghatározó, illetve, hogy a szerzett végzettség mennyit is ér majd a munkaerőpiacon.

Mivel a Codecool folyamatosan igyekszik alkalmazkodni a piaci igényekhez, így olyan karriertanácsadó-jellegű, 3 hónapos szakértői képzésük is elérhető, ami nem jár állásgaranciával.

Az interjúban szó volt arról is, hogy a mostani újdonság az angol nyelvű képzés. Egyéb lokális képzéseik továbbra is magyar nyelven zajlanak, de az ezekhez kapcsolódó tananyagok – a nemzetközi sztenderdeknek megfelelően – szintén angol nyelvűek.

Tekintve, hogy ma már mindenhol előtérbe került a digitalizáció, így nem lehet jellegzetes felszívó ágazatokról beszélni, a közlekedéstől kezdve az egészségügyi és az e-commerce területen át a kormányzati és a pénzügyi szektoron át szinte mindenhol szükség van digitális szakemberekre.

Hazánkban is egyre több szolgáltatás érhető el online formában, de mivel nincs elegendő számú, az új igényeknek megfelelő szakértő, így folyamatos oktatásokra van szükség.

Hallgatóik jellemzően 20 és 45 év közöttiek, de van 60 éves diákjuk is. Mivel hisznek abban, hogy ma már nem létezik tipikus, „kocka” programozó, illetve, hogy a programozáshoz kreativitásra és kommunikációs készségre is szükség van, így szeretnék növelni női hallgatóik számát is. Jelenleg diákjaik körülbelül 30%-a nő, a végső cél azonban a demográfiai aránynak megfelelő, nagyjából 50%-os arány elérése – részletezte a marketingigazgató.