Okosgyárak: robotprogramok és dolgok internete az üzemben

Kapcsolódó cikkek

Okosgyárak: robotprogramok és dolgok internete az üzemben

Okosgyárak: robotprogramok és dolgok internete az üzemben

gyártás

2 perc

A jövő gyáraiban a „piszkos munkát” még inkább a gépek, robotok, digitális fejlesztések és különféle algoritmusok vehetik át, ezzel párhuzamosan az adattudósok és a programozók is még nagyobb szerephez jutnak.

Az intelligens gyárak a negyedik ipari forradalom – más néven az ipar 4.0 – részét képezik. Az első ipari forradalom a gépesítésre, a második a tömegtermelésre, a harmadik pedig a számítógépesítésre összpontosított.

Az angolul Industry 4.0 voltaképpen a harmadik egyenes folytatásának is tekinthető, hiszen az adatok és a gépi tanulás táplálta intelligens és autonóm rendszerek bevezetésével továbbfejleszti azt, ami a számítógépek és az automatizálás bevezetésével már elkezdődött. 

Az ipar 4.0 előnye, hogy a sok esetben a tömeggyártásra statikusan beállított gyárak a jelenleginél intelligensebbek, dinamikusabbak és rugalmasabbak lesznek. A gyártási ciklus, a készletellátás és a logisztikai folyamat még szorosabban kapcsolódik majd egymáshoz. A smart factory további jellemzője a folyamatoptimalizáció és az önálló döntéshozatal, amely elősegíti a hatékonyság és termelékenység növelését.

A mai intelligens gyárakban robotok és szoftveralapú mesterséges intelligencia rendszerek kombinációját veszik igénybe. Például egyes németországi autógyárak esetén már beszélhetünk egyfajta kialakult ipar 4.0-ról.

A jövőben az egyes gyártási lépések még szorosabban összekapcsolódnak majd. Ez a többi között a gyár- és gyártás megtervezését, a termékfejlesztést, a logisztikát, a vállalati forrásgazdálkodást, a gyártási végrehajtó rendszert, a vezérlő technológiákat, valamint az üzemi területen található különféle szenzorokat és ipari robotokat is magában foglalja.

IoT

A dolgok internetének (internet of things) kétségtelenül kulcsszerepe van a teljes folyamatban. A végeredmény a kapcsolódó technológiák közötti kommunikáció függvénye lesz majd, a cél pedig a minél magasabb szintű teljesítmény elérése. Ha ugyanis a technológiák közötti kommunikáció nem felel meg a követelménynek, akkor a gépek értelemszerűen nem fognak megfelelően működni. Márpedig egy gyártósoron minden pillanat és minden mozdulat számít.

Az IoT további lehetőségei jelenleg is feltérképezésre váró területnek számítanak, ahol folyamatosan számos erőfeszítés történik a hiányosságok megszüntetése és a nagy teljesítményű adatkommunikáció elérése érdekében. Kihívás tehát szép számmal akad még, de a hatékony kommunikáció eléréséhez a dolgok internete minden esetben elengedhetetlen.

Mesterséges intelligencia

Az artificial intelligence (AI) olyan összetett kódok összességét jelenti, melyeknek célja az emberek segítése a problémamegoldásban és a versenyképes környezet megteremtésében. Az AI-nak köszönhetően az okostelefonos szoftverek és operációs rendszerek is egyre „okosabbak” lesznek. A kapcsolódó megoldások számos területen hasznosíthatók, legyen szó a zeneiparról vagy a különféle gyártási folyamatokról.

Hogyan változtatja meg az ipar 4.0 a munkahelyeket?

A gyári dolgozók közül sokan munkájukra nézve egyfajta fenyegetésnek tekintik a gyártás további digitalizációját. Ezen a területen fontos feladat a mechanikus, illetve a digitális készségek összekapcsolása, és megfelelő tréningekkel a munkaerő felkészítése.

A feldolgozóiparban várhatóan a mostaninál több programozóra, matematikusra és adatelemzőre, adattudósra lesz szükség. A jövő diákjainak pedig meg kell érteniük, hogy a gyár nem valami „piszkos hely”, hanem ott is jól kamatoztatható a magas szintű képzettségük. Mindez a képzési szektorra is hatással lesz, ami gyökeres változásokat jósol ebben a szegmensben is.

Forrás: