Nemzeti Robotáriummal törne az élre az Egyesült Királyság

Kapcsolódó cikkek

Nemzeti Robotáriummal törne az élre az Egyesült Királyság

Nemzeti Robotáriummal törne az élre az Egyesült Királyság

gyártás

2 perc

A 22,4 millió font összegű edinburgh-i beruházás célja a mesterséges intelligenciára és a robotikára épülő fejlesztések felpörgetése a szigetországban.

Iain Stewart, a brit kabinet skóciai minisztere elmondta: az Egyesült Királyság kormánya 21 millió fonttal támogatja a projektet, új munkahelyeket és lehetőségeket teremtve ezzel a régiónak, és ilyen módon is segítve a koronavírus-járványból történő majdani kilábalást.

A Robotáriumnak a Heriot-Watt Egyetem ad otthont, amely ezzel a szigetország legfejlettebb kutatóintézetévé válik a kapcsolódó technológiák területén.

Hastie professzor, a National Robotarium egyik akadémiai vezetője hangsúlyozta, ez a gigaprojekt előkészítheti az utat az ország számára, hogy piaci vezető szerepet vállalhasson a mesterséges intelligencia és a robotika terén.

Maga az épület 40.000 négyzetméteres és 3 fő, csúcskategóriásnak számító berendezésekkel felszerelt kutatási-fejlesztési (K+F) részleggel bír:

  • robotika és autonóm rendszerek (Robotics & Autonomous Systems, RAS);
  • emberi és robotikai interakció (Human & Robotics Interaction, HRI);
  • nagy pontosságú gyártás.

Yvan Petillot professzor, a létesítmény másik tudományos vezetője szerint az új központnak köszönhetően az egyetemi hallgatók is valós problémákat oldhatnak meg, ezzel is befolyásolva az ágazat jövőjét. A nyilvánosságnak pedig iskolalátogatásokon és nyílt napokon adnának lehetőséget, hogy betekintsenek a kulisszák mögé.

A speciális berendezések közé tartoznak például a lézerlaborok, az autonóm rendszerek laboratóriuma, valamint egy „élő” laboratórium. Ez utóbbi célja a kapcsolódó technológia „valódi” otthoni környezetben történő tesztelése.

A Nemzeti Robotárium kutatási projektjei közé tartoznak a következők:.

  • SPRING (Socialically Pertinent Robots in Gerontological Healthcare): ennek keretében a világ első többfelhasználós társalgási robotját fejlesztik az egészségügy részére és az idősgondozás támogatására.
  • EPSRC ORCA Hub (Offshore Robotics for Assets of Assets): öt egyetem nemzeti központja a Heriot-Watt Egyetem vezetésével. A szervezet célja olyan technológiák kifejlesztése, amelyeknek köszönhetően az embereknek nem kellene veszélyes munkahelyi környezetben dolgozniuk.
  • Az „életviteli” labor a minél hosszabb önálló életmód folytatásában segítene, legyen szó társalgó robotokról, különféle IoT-eszközökről és a vezeték nélküli monitoring technológiákról.
  • UKRI Trustworthy Autonomous Systems (TAS): ennek részeként az emberek és az autonóm rendszerek közötti bizalom kiépítésének lehetőségeit kutatják, ezzel támogatnák a többi között az önvezető autók vagy például az autonóm kerekesszékek elterjedését.

Maga az épület pedig az energiahatékony működésre összpontosít majd. A tetőn napelemeket helyeznek el, illetve elektromos töltőpontokat biztosítanak a járműveknek. Ezenfelül télen az intelligens homlokzat napenergiát biztosít majd és újrahasznosítja a meleg levegőt.

Mivel az idén novemberre tervezett COP26 klímakonferenciának az Egyesült Királyság ad otthont, a Nemzeti Robotárium jó példája lehet annak, hogyan is kell az épületeket a fenntarthatóság szem előtt tartásával megtervezni.

Forrás: