Íme, a KUKA robotikai versenyének döntősei

Kapcsolódó cikkek

Íme, a KUKA robotikai versenyének döntősei

Íme, a KUKA robotikai versenyének döntősei

gyártás

2 perc

A mesterséges intelligencián a világ szeme: megvannak a 2021-es KUKA innovációs díjának (Innovation Award) döntősei. A nemzetközi zsűri öt csapat AI-robotokai koncepcióját találta elég meggyőzőnek a 20.000 eurós díj esetleges elnyerésére.

Az Artificial Intelligence Challenge lényege, hogy a résztvevők számára díjmentesen rendelkezésre bocsátják a KUKA Robotics ipari robotjait, melyet a verseny során a cég szakértői képeznek ki. A döntős csapatoknak az áprilisi virtuális Hannover Messe rendezvényig kell a gyakorlatba is átültetnie ötleteit. Mielőtt a zsűri az esemény ideje alatt kiválasztja a verseny győztesét, a nemzetközi ipari szakkiállításon a nagyközönség is megismerkedhet a fejlesztésekkel. Íme, két innováció a finalisták közül.

ARAS – Bonyolult programozás helyett egyértelmű megoldások

A Brandenburgi Műszaki Egyetem Cottbus-Senftenberg kampuszának célja a manuális gyártási sorozatokon alapuló intelligens robotprogramozás megvalósítása. Az egyes folyamatlépéseket az ujjak mozgását érzékelő innovatív adatkesztyűk rögzítik, és a mesterségesintelligencia-alapú, önálló tanulásra képes (self-learning) rendszer segítségével reprodukálják az ipari robotok.

Ennek köszönhetően az operátornak nem szükséges részletesen definiálnia az adott feladatot és annak végrehajtását. Ehelyett implicit ismeretei érhetők el a manuális gyártási folyamat során. Mivel az egyes folyamatlépések automatikusan kiegészülnek ezzel, így a robot egyszerűen elvégzi a feladatát anélkül, hogy ehhez akár egyetlen kódot is meg kellene írni.

BlindGrasp – Középpontban a tapintás

Az emberi kéz segítségével látás nélkül is fel lehet térképezni a zárt tereket és le lehet képezni a különféle tárgyakat. Az Indiai Tudományos Intézet és a Massachusettsi Műszaki Intézet nemzetközi kutatócsoportja ezt a képességet szeretné átültetni a robotokba. A cél, hogy a gépek a tapintás segítségével vizsgálják meg, ismerjék- és vegyék fel az objektumokat a látástól elzárt környezetben.

Az úgynevezett taktilis érzékeléssel megtervezett „letapogató” elem képes összegyűjteni az érintkezéssel és a tárgy elhelyezkedésével, illetve közelségével kapcsolatos adatokat. Ezeket a KUKA könnyűépítésű, LBR iiwa erőszabályozó képességeivel párosítva a gépi tanulás (ML) révén a robot képes lehet a környezet biztonságos felfedezésére és tárgyak felvételére.

A cikk folytatásában a további döntős fejlesztéseket mutatjuk be.

Forrás: