Mindenki számára hozzáférhető a Google Glass 2

Kapcsolódó cikkek

Mindenki számára hozzáférhető a Google Glass 2

Mindenki számára hozzáférhető a Google Glass második generációs szemüvege

gyártás

2 perc

Szűk egy évvel azután, hogy a kiválasztott vállalati partnerek kipróbálhatták a kiterjesztett valóságot (AR) megjelenítő szemüveget, most a nagyközönség számára is hozzáférhető vált a Google Glass Enterprise Edition 2.

Az okosszemüveg ára marad az eddigi 999 dollár, illetve ennél több is lehet, ha valaki a pántra szerelt tokot is kéri hozzá. Jó hír, hogy mostantól nemcsak egyes kiválasztott forgalmazóknál hagyhatják ott érte a vásárlók a pénzüket. Ez különösen a fejlesztőknek jöhet jól, akik így sokkal könnyebben beszerezhetik munkájukhoz a Google szem elé vetített kijelzőjét.

Az eszköz alapvetően vállalati felhasználásra készült, főleg az építőipari és gyártási munkáknál jöhet jól. De sokat profitálhatnak belőle az orvosi, illetve az olyan szakmák is, ahol elég egy egyszerűbb, látómezőbe történő kivetítés (heads-up display), és nincs szükség olyan, teljes értékű kevert valóságra, mint amit például a Microsoft HoloLens jelenít meg.

Google Glass anno 2014

Az Enterprise Edition 2 nem ugyanaz, mint az a Google Glass, amelyet hat éve1500 dollárért kínált a keresőóriás, és amelyből soha nem vált teljes értékű, mindenki számára elérhető termék. Ez részben annak volt köszönhető, hogy sokan megkérdőjelezték, alkalmas-e valós számítógépes platformnak. Kritizálták a kinézetét, és komoly ellenállást váltott ki az a funkciója, hogy segítségével viselője bárkiről észrevétlenül tudott videófelvételeket készíteni. Az eszköz sokak szemében a Szilícium-völgy mindent uralni akaró szimbólumát testesítette meg.

Újra magára talált

Az azóta eltelt években a kiterjeszett valóság piaca jelentősen bővült, köszönhetően az olyan versenytársaknak, mint a HoloLens és az olyan mobil AR-technológiáknak, mint az AppleARKit és a Google ARCore. Részben emiatt is a Google Glass ipari felhasználása újra magára talált, 2017-ben mutatták be az első generációs készüléket.

A második generációs modell 2019 májusában debütált, erősebb processzort, 8 megapixeles kamerát és USB-C töltőt kapott. Néhány apróbb változtatás is történt az alkatrészekben és a dizájnban. De a jellegzetes áttetsző prizma, amelyen keresztül akár jobb, akar bal szemmel látható a kijelző, megmaradt.

A viselhető kiegészítőt úgy alkották meg, hogy azt más szemüveg keretére is rá lehessen erősíteni. Ezáltal könnyebben használható munkavédelmi szemüveget igénylő környezetben, de azoknak sem kell lemondani róla, akik dioptriás szemüveget viselnek.

A készülék Android alapú, ami könnyebbséget jelent a fejlesztőknek. A cégek könnyen integrálhatják meglévő szolgáltatásaikba vagy alkalmazásprogramozási (API) felületükbe – magyarázta Jay Kothari, a termék projektvezetője. A vállalat megosztott új nyílt forráskódú alkalmazásokat és kódmintákat, köztük layout mintákat és felhasználói felület (UI) komponenseket is, gondolva azokra, akik most kezdték meg az intelligens szemüveggel való munkát.

Forrás: