Forogjon ám az a csavar!

Kapcsolódó cikkek

Forogjon ám az a csavar!

Forogjon ám az a csavar!

gyártás

1 perc

Nagyon sokszor azt gondolhatnánk, hogy a ma használatos csavarokat először egy mérnökember alkalmazta. Pedig van egy kicsike lény, a pápuai ormányos bogár, amelyiknek a lába bizony egyáltalán nem a hagyományos forgóízület, hanem bizony egy egymással kompatibilis, 345 és 410 fokos belső és külső csavarmenetes szerkezetként üzemel. Ez tehát egy valódi csavaros szerkezet, kérem szépen!

Hogy az emberiség mióta használ csavarokat és persze az ezekhez szükséges csavarhúzókat, arról nincs egységes álláspont. Vannak, akik Archimedeszt említik, de sokan az egyiptomiakat nevezik meg a felfedezőinek és első használóinak.

Alapdarab a szerszámok között

Mindegy is, hogy ki a pontos feltaláló, a JOSZERSZAM.com csavarhúzó kínálatában remek darabokat találhatsz. Ezek az okos eszközök egyetlen szerszámosládából sem hiányozhatnak. Jó, ha van belőlük a lakásban, a műhelyben és persze a gépjárművekben is. Mert a dolgok tényleg a legváratlanabb és persze a legeslegrosszabb pillanatban, de garantáltan elromlanak.

A csavarhúzó nem bonyolult szerkezet, van egy nyele és egy szára. Utóbbinak a hegye többféle is lehet, ezt kell belehelyezni a csavar tetejébe. Ekkor ki vagy be lehet tekerni azt annak megfelelően, hogy éppen mire van szükség. Két legelterjedtebb típusát különböztethetjük meg: az egyszerű vagy lapos típus a hornyos csavarokhoz való, míg a kereszthornyú vagy csillagcsavarhúzó pedig a keresztfejű vagy Phillips csavarokkal való munkákhoz szükséges. 

A megfelelő csavarhúzót a megfelelő csavarhoz

Ma már mindenféle feladathoz lehet találni tökéletes csavarhúzót. Minden csavarhoz csak a hozzá illeszkedő csavarhúzót szabad használni. Ha nem így teszünk, akkor bizony tönkre fog menni a csavar fején lévő horony kiképzése és nem lehet majd tekerni. A csavarhúzó fejének a horony alsó részéig le kell érnie és az is jó, ha kellően széles. Tekerés közben a szerszámot lefelé kell nyomni.

Kaphatók hagyományos csavarhúzó készletek, amelyek igazán sokféle méretű és fajtájú csavarhoz használhatók, de nagyon kedveltek az olyan csavarhúzó változatok is, ahol egy nyélbe több szárat is bele lehet illeszteni. Nagyon praktikus megoldás ez, sokkal több szerszám fér el majd így a ládában. 

Nincs lehetetlen, ha van hozzá megfelelő eszközöd

A racsnis csavarhúzók igazán nagy népszerűségnek örvendenek mind a profi szakemberek, mind a hobbi bütykölgetők között egyaránt. Ezekkel gyakorlatilag alig van lehetetlen feladat, hiszen olyan szerszámok, amelyeknek a részei cserélhetők, így egy klasszikus csavarhúzóval szemben sokkal többet nyújtanak. Szinte bármilyen csavarral képes leszel elbánni, ha a racsnis csavarhúzó készletedben van hozzá megfelelő fejed. A hab a tortán a sarokcsavarhúzó, amivel a legnehezebben elérhető csavarok is mozdíthatókká válnak.

A csavarhúzó alapdarab, de sajnos a használat során tönkremehet. Ne öld vele a csavarokat, cseréld inkább le időben!